ОТСЛАБВАШАТА АМЕРИКА И ПРИЗРАКЪТ НА СВЕТОВНИЯ ХАОС. КАКВА Е ВРЪЗКАТА?

СТАРИЯТ РЕД Е ПРОТИВ РУСИЯ

  Всяка империя, рано или късно, започва да се усеща уверена в собственото си величие. Увереността винаги има ирационален характер и за това тя не може да се компенсира. Но може да донесе много вреда.

На практика стана нещо, което много добре описва ситуацията. Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг, който имаше визита в Полша, заяви, че алиансът може да постави войските си където си иска. Столтенберг, разбира се, не е американец, но НАТО е чисто американска структура, в която всички останали (с изключение, може би, на Великобритания) са статисти. Така че, на практика изказвайки се от името на САЩ, новият генсек на НАТО просто искаше да каже, че САЩ могат да си позволят да въвеждат войски където си поискат. До скоро с такива беше много сложно да се води спор – макар, разбира се, това да не се харесваше на хората. Но днес ситуацията принципно се променя.

Работата се състоеше в това, че правото на САЩ да извършва някои не съвсем коректни от гледна точка на международното право действия бяха основани на нейните ресурси с които се осигуряваха нормалното съществуване на световната икономика, повече или по-малко на мирния живот на преобладаващата част от населението на планетата и на механизмите за съгласуване на интересите. Разбира се, всички тези задачи те решаваха най-напред в полза на своите интереси, но това все пак беше по-добре, отколкото хаоса. Така беше до скоро, но сега вече не е така.

В света вече няколко години няма икономически ръст (официални статистически данни не се предоставят – даже ръководителите на ФРС нееднократно заявяват, че няма никаква достоверност, например, в статистиката за безработицата). Рязко нараства напрежението, на практика във всички региони, пада равнището на живота на значителна част от населението. На кого можеш да предявиш претенциите си? Формално – няма на кого, но когато някой се опита да им противоречи, тогава САЩ се сещат, че са световен лидер. И научиха всички да се обръщат за съвет към Вашингтон при решаването на въпросите си.

Няма нищо подобно в този момент  – самият Вашингтон  се отказва от взетите си решения и доброволните задачи. Преди една година, в речта си на Генералната асамблея на ООН, президентът Обама открито заяви, че САЩ  вече не разполагат с ресурси за решаване на проблемите  и всички останали трябва да им помагат. Но сега, по всичко личи, даже с помощите имат проблеми. И всички опити да се договори някаква подкрепа от САЩ – нямат резултат. Което се вижда много добре от примера с Евросъюза, които, в случая със санкциите против Русия, откровено мошенничат. А за Близкия Изток ние изобщо мълчим.

И в тази ситуация всички си задават въпроса: ако САЩ не искат да помагат на околните  и искат с техните ресурси да решат проблемите си, то защо и други да не могат да направят същото с още по – слаби? Отговорът е ясен и не е необходимо да се казва.

И сега вече дойде времето за интерпретации. Думите на Столтенберг сега, отчитайки новата ситуация, можем да интерпретираме така: Всяка страна може да вкарва свои военни на всякъде, където си пожелае, ако, разбира се, няма да има неприятности. Последното, като че ли е вярно и за НАТО – той излиза от Ирак и Афганистан. Да го кажем и по друг начин: всяка страна може да окупира части или цялата територия на по-слабия си съсед. И не може да има никакви претенции – началникът от НАТО го каза!

Разбира се, Столтенберг изобщо не е имал  предвид такава интерпретация. Нещо повече, той ще се разграничава отчаяно от такова разбиране за нещата. Ще се разграничава, защото едно е да казваш нещо като световен лидер и друго като пръв сред равни. И той не е първият. Но, амбиците, разбира се, остават. А резултатите?

Ето още един пример: когато САЩ откъсваха от Сърбия нейната историческа сърцевина Косово, те искрено вярваха, че имат изключителното право да го направят. Но при днешната ситуация Румъния не може да бъде сигурна за правото си да владее Трансилвания, Сърбия – Войводина, а пък за Украйна и Галиция няма какво да кажем. САЩ отвориха кутията на Пандора – и вече нямат ресурси да я затворят.

С това може и да се завърши. Аз съм твърдо убеден, че САЩ като световна империя се разрушават, макар като държава, разбира се, ще останат. И техните действия, извършващи се с твърдата увереност, че те непоколебимо ще „управляват” света, само ще ускорят този процес.

WORLDCRISIS.RU                    ПРЕВОД МИЛЧО АЛЕКСАНДРОВ

Tags: