КАКВО ОЗНАЧАВА 20-ИЯТ КОНГРЕС НА КПК ЗА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА?

  ПЕКИН, 23 октомври (Синхуа) – Продължилият една седмица 20-ти Национален конгрес на Китайската комунистическа партия (КПК), който приключи в Пекин в събота, очерта план за бъдещото развитие на Китай.

  Тъй като световната икономика е изправена пред трудна ситуация тази година и вероятно ще се сблъска с още по-лоши перспективи през следващата година, икономическите перспективи на Китай са от глобално значение. След като изразиха увереност в бъдещия растеж на Китай, бизнес кръговете по света вярват, че напредъкът на Китай в модернизацията и иновативния растеж ще даде повече увереност на световната икономика.

КАЧЕСТВЕНОТО РАЗВИТИЕ ЩЕ ОТ ПОЛЗА ЗА ВСИЧКИ

  Китай ще ускори създаването на нов модел на развитие и ще се стреми към висококачествено развитие, каза президентът Си Цзинпин, генерален секретар на ЦК на КПК в реч на партийния конгрес.

  „Трябва изцяло и съвестно да прилагаме новата философия за развитие на всички фронтове, да продължим реформите за развитие на социалистическата пазарна икономика, да насърчим отвореността на високо ниво и да засилим усилията за установяване на нов модел на развитие, фокусиран върху местната икономика и характеризиращ се с положително взаимодействие между вътрешните и международните икономически потоци“, каза Си Цзинпин.

  Дълбоко впечатлен от тези думи, старши вицепрезидентът на водещата банка Kasicorn в Тайланд, Витсай Кинчонг Чой, отбеляза,  че бъдещата посока на развитие на Китай е по-фокусирана върху висококачествено и устойчиво развитие. „Това е добра новина за Тайланд и други съседни страни“, каза той.

  През последните няколко години много китайски високотехнологични предприятия откриха фабрики в Тайланд, което е в интерес на Банкок, каза  Чой, като каза, че това е помогнало на тайландската икономика да се трансформира и модернизира и да повиши своята конкурентоспособност.

  През последното десетилетие брутният вътрешен продукт на Китай възлиза на 18,5 процента от световната икономика. Пекин се превърна в основен търговски партньор за повече от 140 държави и региони, водещ в света по отношение на общата търговия със стоки. След избухването на пандемията от COVID-19 Китай, успя да координира борбата срещу пандемията и икономическото развитие, продължава да поддържа стабилността на глобалните вериги и продължава да движи глобалното икономическо възстановяване.

  Освен това развитието на Китай не е за сметка на околната среда. Китай се стреми да направи развитието си по-екологично и устойчиво. В стремежа си към хармонично съжителство между човечеството и природата, страната е намалила въглеродните емисии с 34,4 процента през последните 10 години, поела е ангажимент да постигне върхови намаления на  емисиите от CO2 до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2060 г.

  Според Ченхонг Хуанг, изпълнителен вицепрезидент на германската компания SAP SE, глобален производител на софтуер, той подчерта, че зеленото развитие на Китай ще промени фундаментално глобалния енергиен, екологичен и икономически пейзаж.

  „Китайските предприятия използват цифрови технологии, за да направят данните за въглеродните емисии прозрачни и количествено измерими и да насърчават баланса между зеленото развитие и индустриалното развитие“, каза Хуанг.

  Потвърдено беше на конгреса на КПК  неговия ангажимент за насърчаване на откритост на високо ниво, което също резонира сред международната бизнес общност. Успехът на американския автомобилен производител Tesla в Китай говори много за решимостта на Пекин да се отвори още повече.

  Благодарение на усилията на китайското правителство за насърчаване на чуждестранните инвестиции, Tesla се превърна в първото изцяло чуждестранно автомобилно предприятие в Китай, каза Тао Лин, вицепрезидент на автомобилния гигант, добавяйки, че американската компания се е ангажирала с по-нататъшното разширяване на присъствието си на китайския пазар. .

  Kelvion, немска компания за топлообменници, започна дейност в Китай преди повече от 20 години. Главният и՛ изпълнителен директор Чен Ванву отбеляза, че правенето на бизнес в Китай става все по-лесно.

  Позовавайки се на ефективния пазарен механизъм на Китай и удобния, бърз стандартизиран административен процес в Китай, Чен Ванву каза, че промените през последните години са намалили разходите на компаниите, улеснили са достъпа им до пазари и са им помогнали да се адаптират към международните разпоредби, което е от полза за техните операции .

КИТАЙСКАТА МОДЕРНИЗАЦИЯ ОЗНАЧАВА ВЪЗМОЖНОСТ

  Китайската модернизация, ключов термин, определящ пътя на Китай към национално подмладяване и друг важен лозунг в доклада на КПК, предизвика разгорещен дебат в бизнес кръговете както у дома, така и в чужбина.

  Китайската модернизация съдържа елементи, общи за процеса на модернизация на всички страни, но по-важното е, че отразява китайския контекст. Това е модернизация на огромно население, всеобщ просперитет, материално и културно и етично развитие, хармония между човечеството и природата и мирно развитие.

  За бизнес лидерите в много части на света модернизацията на Китай означава повече възможности.

  Бившият председател на Еквадорско-Китайската търговска камара, Хосе Антонио Идалго, каза, че модернизацията на Китай ще има положително въздействие в глобалния контекст, особено върху сектора на хранително-вкусовата промишленост на Еквадор.

  „Това е възможност за нас, защото потребителите от среднозаможните [в Китай] ще се нуждаят от селскостопански продукти с отлично качество и ще ги търсят в страни като нашата“, каза той.

  През 2021 г. Китай обяви, че за осем години усилена работа от края на 2012 г. до края на 2020 г. страната се е измъкнала от бедността последните 98,99 милиона селски жители и е извадила от бедността 832 окръга и 128 000 села. Сега страната е дом на най-голямата в света група със средни доходи от 400 милиона души. Това означава огромен потенциал за потребление.

  Хамди Ал-Табаа, президент на Йорданската бизнес асоциация, също вижда възможности в модернизационния път на Китай.

  Постоянните усилия на Китай за подобряване на жизнения стандарт на хората означават значително разширяване на групата със средни доходи и подобряване на моделите на потребление, което ще предостави повече възможности за развитие на глобалните предприятия, каза Хамди Ал-Табаа.

  Китай винаги е споделял резултатите от своето развитие с останалия свят. Това се отнася както за създаването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции и Новата банка за развитие, така и за поемането на водеща роля в изпълнението на програмата на ООН за устойчиво развитие.

  Уди Гуо, старши вицепрезидент и управляващ директор на Herbalife Nutrition в Китай, каза, че докладът на КПК подчертава доверието на китайския пазар в лицето на несигурността на глобалния пазар и кара чуждестранните предприятия да се чувстват по-уверени в развитието си в Китай.

  Китайската модернизация „ще осигури повече шансове и възможности не само по отношение на растежа на пазара, но и по отношение на заетостта“, каза Сара Вермюлен-Анастази, ръководител на груповите комуникации в швейцарската технологична група Oerlikon. „Ще можем да привлечем повече инженери и ще имаме по-голям избор от нови технологии“, каза тя.

ИНОВАЦИЯТА ДАВА НОВ ИМПУЛС

  Укрепвайки развитието на икономиката, Китай превърна иновациите в основен приоритет в правителственото планиране. Според Световната организация за интелектуална собственост в Global Innovation Index страната се е изкачила от 34-то място през 2012 г. на 12-то място през 2021 г. Китай е на първо място сред страните със среден доход.

  „Трябва да разглеждаме науката и технологиите като наша основна продуктивна сила, талантите като наш основен ресурс, а иновациите като наша основна движеща сила за растеж“, каза Си Цзинпин в доклада.

  Според Стивън Пери, председател на 48 UK Groups Club, всичко опира до иновации. Китай е много далновиден, тъй като има динамика във всеки сектор, свързан с „желанието да знае накъде върви светът“, добави той.

  На фона на стремежа към иновации, броят на китайските компании в списъка Fortune Global 500 нарасна. През 2021 г. 145 китайски компании са ги въвели докато през 2012 г. това се прави от 95. От 19 години се наблюдава непрекъснато нарастване на броя им.

  Що се отнася до телекомуникационната инфраструктура, страната е изградила най-голямата 5G мрежа в света. До края на 2021 г. в цялата страна са инсталирани общо 1,43 милиона 5G базови станции, което представлява над 60 процента, от общия им брой в света.

  Въз основа на технологичния прогрес Китай ускори изграждането на високоскоростни транспортни мрежи. С най-развитата високоскоростна железопътна мрежа в света, Китай в момента разполага с повече от 40 000 км високоскоростни железопътни линии в експлоатация.

  Освалдо Наваро от щата Халиско, който произвежда селскостопански продукти в Мексико, закупи няколко части за селскостопанско оборудване в Китай.

  Той каза пред Синхуа, че машината за почистване на семена, която е донесъл от Китай, има дневна производителност от два до три пъти по-висока от оборудването на други страни, което значително спестява време и разходи.

  Според Освалдо Наваро активизирането на усилията на Китай в областта на науката и образованието ще спомогне за превръщането на научно-техническите постижения в производителност на труда.

  Алжирският бизнесмен Хичем Чорфи, който работи за консултантска фирма за индустриални технологии и иновации, каза, че Китай има напреднали модели на развитие и търси икономическо допълване с други страни, подобрявайки благосъстоянието на своите народи чрез напреднали технологии.

  Според него в бъдеще китайските иновации ще бъдат въведени в много важни области на човешкото общество.

Превод Милчо Александров