КОЙ ПОРЪЧВА „МУЗИКАТА” НА КПРФ?

 oportjunizam

  ЦИК публикува финансовите отчети на политическите парламентарни партии за 2016 г. Колко пари са получили те през годината? „Единна Русия – 8 милярда и 230 милиона рубли, КПРФ – 2 милиарда и 192 милиона, Справедлива Русия – 2 милиарда и 192 милиона и ЛДПР –           1 милиард и 355 милиона. Общата сума за парламентарните партии е почти 14 милиарда рубли.

Да напомним, че политическата партия – е част от тази или друга класа или социална група. Данните във финансовите отчети красноречиво показват, че всички парламентарни партии са различни фракции на руската буржоазия.

Финансирането на парламентарните партии преминават по три големи членове: членски внос, средства от федералния бюджет (буржоазната държава плаща по 180 рубли за всеки получен глас) и частни дарения, и юридически лица (по правило това са големи капиталистически компании или големи капиталисти).

Голяма част от средствата е за сметка на федералния бюджет. КПРФ получава от федералния бюджет 1 милиард и 386 милиона рубли или 63,2% от всички партийни финанси. Членският внос на КПРФ е нищожна величина – само 4,5%. От частни дарения на лица и компании получава – 667 милиона рубли или 30,4%.

Едрият капитал успешно използва депутатските възможности на КПРФ за своите интереси. От своя страна, КПРФ не по-малко успешно търгува с депутатските си мандати. Не е случайно, че на изборите за Държавната дума на РФ централните и регионалните списъци на КПРФ съвсем точно отразяват съюза на едрия капитал и бившата партийна номенклатура на КПСС на горбачовското „преливане”.

Почти половината средства от помощите на КПРФ са от юридически фирми (172 милиона рубли) които са дадени от четири компании (по 43 милиона рубли) – Юг-нефтепродукт, Расчно – кредитны банк (дъщерна структура на  Юг-нефтепродукт, компанията за горива „Транснафта” и производственото търговско предприятие „Кунцево”. По информация на СМИ, тези четири фирми са свързани с бизнесмена и депутат от Държавната дума от КПРФ Вахи Авгаев (член на КПСС от 1981г., от    1998 г. се занимава с бизнес в сферата на търговия с нефт и нефтопродукти), почетен гражданин на Чечня, другар на ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров и е баща на депутата от Държавната дума от „Единна Россия” Бекхан Агаев.

Много други капиталистически фирми също отделят не малко средства за финансиране на КПРФ – от 5 до 36 милиона рубли.

Помощите за КПРФ от частни лица е примерно толкова, колкото от частните фирми – 322 милиона рубли, при това тези от 1 до 4 милиона рубли са лъвския дял от даренията на частните лица, по правило от получени или имащи мандати като депутати на КПРФ.

КПРФ, както и другите буржоазни парламентарни партии, получават солидни дивиденти от участието си в избирателните кампании за Държавна дума на РФ. Вложила на изборите през 2016 г. 376 милиона рубли, КПРФ само през 2016 година е получила финансиране близо 2,2 милиарда рубли. Депутатът от Държавната дума от КПРФ Владимир Блоцкий влезе в топ-10 на най-богатите депутати от Държавната дума през 2016 с годишен доход 260 милиона рубли. Депутатите от КПРФ през последните пет години за седенето си в Парламента увеличиха годишните си доходи от 10 милиона до 13 (през2016г.).

Трайният съюз между партократите от КПРФ и едрия капитал не е случайно явление. Да напомним, че главната движеща сила на буржоазната контрареволюция беше партокрацията в КПСС.  Болшинството от партократите от висшия и средния ешелон в периода на елцинските реформи и на грабителската приватизация станаха бизнесмени, управители на борси, банкери, предприемачи. Ръководството на КПРФ – това е партокрацията от висшето и средното звено на бившата КПСС, сред които не са малко тези, които натрупаха за себе си състояние от ограбеното обществено богатство.

Не е учудващо, че лидерът на КПРФ г-н Зюганов в новата си книга „Отчитането започна”, се обърна към управляващата власт със сълзливи молби да се проведе референдум за национализация на минерално-суровинната база, като „успокоява” богаташите и им обещава да ги „компенсира” за откраднатото: „Могат отново да ме упрекнат, че предлагам да се отнеме всичко и да се раздели. А аз предлагам тази процедура да мине грамотно и разумно. Разбира се, че вложеното в процеса на тази национализация на собствеността трябва да се компенсира”.

Ние, болшевиките не веднъж отбелязвахме, че КПРФ – по класовата си природа е буржоазна партия, ориентирана към националната буржоазия, понякога със социалдемократичен уклон, прикрит с комунистическа фразеология, за да не се загуби доверието на редовия актив на партията и заблудения прокомунистически настроен избирател.

А В Денисюк

ВКПБ                                               превод Милчо Александров

Tags: