КОМЮНИКЕТА

venecuela

ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

Венецуела изразява своето безпокойство във връзка с репресиите срещу чилийските студенти, които протестират срещу неолибералните икономически мерки

Боливарска република Венецуела изразява своята загриженост за потушаването на студентските демонстрации срещу несъразмерното увеличение на цените за транспорт в Република Чили в рамките на неолибералните икономически политики, предприети от правителството на тази страна.

Боливарска република Венецуела се позовава на правото на народите да изискват по мирен начин ефективното развитие на техните икономически, социални и културни права, поради което си позволява да напомни на правителството на Чили за неговите международни задължения по отношение на правата на човека и по-специално за статута му на активен член на Съвета по правата на човека.

 

Каракас, 18 октомври 2019 г.

 

БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

         ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

Венецуела изразява своето безпокойство от увеличаващото се насилие в автономна област Каталуния

Правителството на Боливарска република Венецуела изразява своето безпокойство от увеличаващото се насилие в автономна област Каталуния, което се наблюдава във връзка с масовите протести за освобождаване на каталунските политически затворници.

Призоваваме испанските власти да не предприемат действия, които допринасят за ескалация на напрежението и да реагират разумно и чрез съответстваща намеса в евентуалните огнища на насилие, като гарантират по всяко време правото на мирни демонстрации и избягват прекомерната употреба на полицейска сила, защитавайки на всяка цена основните права на гражданите.

Боливарското правителство призовава страните да започнат процес на национален диалог, който да разреши нарастващите различия между позициите, изразени от мирните демонстранти и испанската държава.

 

Каракас, 18 октомври 2019 г.

 

ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

Венецуела информира, че на гражданина Алехандро Хиаматеи му е отказан достъп до венецуелската територия

Боливарска република Венецуела информира международната общност, че на гражданина Алехандро Химатеи му е отказан достъп до венецуелската територия и днес той се е завърнал в страната си с първия полет.

Макар и да е общоизвестно, че г-н Химатеи е избран за президент на Република Гватемала, пред властите за миграционен контрол той представи италианския си паспорт, който удостоверява, че е гражданин на Италианската република. Фактът, че един избран президент на независима република възнамерява да влезе в друга държава с гражданство, различно от това на страната, в която ще упражнява президентския си пост, привлече вниманието на съответните служители, които изпълниха протокола за проверка на самоличност и отправиха въпроси за причината за неговото посещение.

След като самият г-н Химатеи отрече, че мотивът за неговото посещение е от туристически или частен характер и тъй като не разполага с покана от страна на националната изпълнителна власт, нито е налице координация от страна на гватемалското посолство във връзка с това посещение, на него му беше отказан достъп до венецуелската територия, както и на придружаващите го лица Педро Броло, притежаващ испански паспорт и Джорджо Бруни, притежаващ италиански паспорт.

Посещението във Венецуела на високопоставени чуждестранни служители изисква не само осъществяването на двустранна координация по въпросите на тяхната програма, сигурност и издаването на визи, но и представянето на пълномощия и документи за самоличност от страната, в която същите изпълняват правителствени функции.

Днес, Денят на националното достойнство на местното население, Венецуела отново призовава за поддържане на отношенията между държавите като се проявява по-голямо уважение и зачитане на международното право.

Каракас, 12 октомври 2019 г.

 

 

Tags: