ПОЛИТИЧЕСКА ЗООЛОГИЯ

georgi-kirkov

(Кратко ръководство за брадати и мустакати деца)

            КОНСЕРВАТОР

Що е консерватор? – Консерваторът е едно ехидно и злокобно животно от рода на хиените или лисиците в зависимост от условията и времето: усети ли слабост в противника си, той е цяла кръвожадна хиена и нищо в тоя свят не е в състояние да го омилостиви; види ли обаче дебелия край, той се преобръща на лисица и с такова неподражаемо изкуство почва да се присламчва и умилква, щото да ти се пукне злъчката от удоволствие.

Консерваторът е покрит с мека и лъскава козина, която рядко менява цвета си, но затова пък винаги излъгва окото на неопитния наблюдател със своята предателска лъскавина. Консерваторът има уши, но не да слуша, а да подслушва, и дълга рунтава опашка, но не да се брани от мухите, а да я върти пред царете.

Консерваторът разполага с два чифта очи, от които единият чифт му служи да вижда, макар и слабо, а другият – да завижда и то по-силно от престаряла мома. Консерваторът има два крака и две ръце, от които едната му служи да се кръсти, а другата да краде.

Консерваторът е саможивно животно, което живее усамотено в тъмни и тесни дупки, близо до дворците, и само нощно време напуска свърталището си, и то не толкова с цел да подиша чист въздух, както вярват мнозина, а да направи някоя пакост – било като разрови някой пресен гроб или се натъпче с мъртвешко месо, било като примами някоя глупава патка, за да й откъсне главата и разпуха перушината.

Консерваторът има ума на трима либерали, инат на пет магарета и салтанат за две парижки кокони. Консерваторът мрази ораторствата и винаги държи устата си затворена, за да не проникне светлина в душата му, която е дълбока и тъмна като кръчмарска маза.

От всичките животни под небето консерваторът е най-практичното: турете го между рая и куп жълтици и бъдете сигурни, че той ще предпочете жълтиците, ще подкупи стражарите на небето и пак ще се промъкне в рая.

Мастор Гочу Зулямът (Георги Кирков)

Tags: