РЕЧ НА ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА К Н Д Р В ООН

rech

23 СЕПТЕМВРИ 2017 ГОДИНА

Реч на Ли Йон Хо в хода на разискванията на Генералната Асамблея на ООН

  Господин Президент!

Преди всичко , ми позволете да ви поздравя Ваше превъзходителство Мирослав Лайчак с избирането ви на поста президент на 72-та сесия на Генералната Асамблея на Организацията на обединените нации. Аз с нетърпение очаквам успешното завършване на днешната сесия под вашето умело ръководство.

Най-напред пристъпвам по главната точка от моето изказване, което съм принуден да направя по повод речта, произнесена преди 4 дни от този, който се нарича президент на САЩ, който оскверни свещената трибуна на ООН.

Понеже Тръмп произнесе толкова необмислени и жестоки думи, провокирайки достойнството на КНДР от него, аз смятам, че е напълно справедливо за мен да му отговоря подобаващо.

За осем месечното му управление на Белия дом, той го превърна в търговска арена, съпроводено с трескаво броене на кокалчета, а сега той се опитва да превърне трибуната на ООН в бандитско гнездо, където на почит са само парите и където кръвопролитието е включено в дневния му ред.

Абсурдна реалност е, че такъв тип като Тръмп, психически ненормален човек, изпълнен с величие и самодоволство, на когото се присмива дори и американския народ, като „командващ бедствията”, „голия крал” и „президент на злото”, е президент на САЩ и това е опасна реалност, която този хазартен играч, който доживя до старини, със заплахи, мошеничества и всякакви други схеми за правене на пари, сега държи контрола на ядреното копче, именно той сега представлява най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност.

Във връзка, че не притежава фундаментални знания и достойни чувства той се опитва да оскърби достойнството на моята страна, сравнявайки я с ракета. Но той направи непоправима грешка, като направи по-необратима визитата на нашите ракети по цялата континентална част на САЩ.

Никой до сега не се е стремял към самоубийство, като Тръмп.

В случая ако от този самоубийствен терористичен акт пострадат невинни хора в САЩ, отговорността за това ще легне върху Тръмп.

Уважаемият Върховен ръководител другарят Ким Чен Ун заяви: „Аз, като представител на Корейската народно демократична република, с достойнството и честта на нашата държава, на нашия народ, ще направя всичко зависещо от мен САЩ непременно да платят за своите неразумни изказвания с призива за пълно унищожаване на КНДР”.

Възможно е Тръмп да не разбира какви ги върши, но ние ще се погрижим той да плати скъпо за думите си, много по-скъпо от това което той е способен  да плати, дори ако има намерение да го направи.

Господин Президент!

Да се съсредоточим върху, хората които се стремят към мир и достоен живот за всички на планетата, способни устойчиво да изграждат живота – такава е темата на днешната сесия.

За да се постигне мирен и достоен живот за всички страни и народи, най-напред трябва да постигнем истинска справедливост в международните отношения.

Реализацията на справедливост в международните отношения е една от основните задачи на Организацията на обединените нации.

Господин Президент!

Член първи от Устава на ООН гласи, че е необходимо „да се използват мирни средства, в съответствие с принципите за справедливост на международното право,  за уреждане или разрешаване на международните спорове или ситуации, които могат да доведат до нарушаване на мира”.

Но поради произвола и самоуправството на една определена голяма държава сега целите и принципите на ООН и другите общопризнати основни принципи в международните отношения тъпо се игнорират от трибуната на ООН.

Приемат се ненормални актове, оправдаващи и узаконяващи произвола и самоуправството, а действията, противоречащи на истината и нарушаващи справедливостта, се опрощават или се отнасят към тях с търпимост. Най-нечувани нарушения на справедливостта в международните отношения можем да видим по въпросите на Корейския полуостров.

От името на ООН се приемат открито безпрецедентни актове на несправедливост – такива, като въвеждане на тежки санкции по отношение на потърпевшата страна – само по причина, че жертвата е решила да се съпротивлява на престъпника.

Същността на ситуацията на Корейския полуостров се състои в противоборството между КНДР и САЩ, където първата се опитва да защити своето национално достойнство и суверенитет против враждебната политика на ядрена заплаха от страна на втората.

САЩ е страната, която първа произведе ядрено оръжие и е единствената страна, която го употреби на практика, като уби стотици хиляди мирни жители.

Именно САЩ заплашва с използване на ядрено оръжие срещу КНДР по време на Корейската война през 50-те години и именно те първи разположиха ядрено оръжие на Корейския полуостров след войната.

САЩ започнаха мащабни съвместни военни учения срещу КНДР в периода на „студената война”, като организираше военни игри по няколко пъти в годината, с мобилизирането на допълнителни стратегически ядрени средства.

Кое може да бъде по-страшно за света, от препълнените с насилие изказвания, обещаващи да го задушат с „огън и ярост” и заплашващи го с „пълно  унищожение”, произнесени от устата на върховната власт на    най-голяма ядрена държава?

Причината за необходимостта КНДР да притежава ядрено оръжие се крие в политиката на САЩ и тя трябва да укрепва и развива ядрената си програма на днешно ниво за да се справи със заплахата от САЩ.

Враждебната политика на САЩ и нейните ядрени заплахи продължиха повече от 70 години, и те доведоха ситуацията на Корейския полуостров до критична точка. Но в ООН цари произвол поради натиска на САЩ и се приемат необосновани резолюции, които наричат справедливост в несправедливостта.

Уважаемият Върховен ръководител другарят Ким Чен Ун, Председател на Държавната комисия на КНДР, каза: „Справедливостта в международните отношения никога не се постига от само себе си; тя може да се постигне само с достатъчната сила на антиимпериалистическите независими страни”.

До тогава, докато започне да се осъществява истинско международно правосъдие, има само един философски принцип, който се състои в това, че силата може да се преодолее само със сила, а на тиранията на ядреното оръжие отговорът трябва да стане ядреният чук на правосъдието.

Притежанието на сили за ядрено сдържане от КНДР е справедлива мярка за самоотбрана, приета като краен вариант в съответствие с тези принципи.

В последно време КНДР успешно проведе изпитание на водородна бомба, която може да бъде поставена на междуконтинентална балистична ракета, като част от нейните усилия за постигане на цели по изграждането на държавните ядрени сили.

След като направи това, КНДР влезе във фазата по завършване на изграждането на държавните ядрени сили, в съответствие със своята линия на едновременно развитие на икономиката и ядрените сили.

Нашите национални ядрени сили, във всичките ни намерения и цели, са фактор на сдържане на войни, необходими за прекратяване на ядрената заплаха от страна на САЩ и за предотвратяване на тяхното военно нахлуване, и нашата крайна цел е насочена за изграждането на баланс със силите на САЩ.

Уважаемите делегати от всички страни, взимащи участие в тази сесия, осъзнават факта, че КНДР, за разлика от други държави, притежаващи ядрено оръжие, обнародва всеки път пред света процесът по изпитанията и техните резултати на всички етапи от развитието и разширяването на ядрените си сили.

Понеже сдържащият фактор за война за осигуряване на мир и сигурност на Корейския полуостров и в региона е достатъчно сигурен, Съединените щати на Америка и техните прислужници сега трябва да се замислят, преди да започнат военни провокации против КНДР.

Макар те да настояват за „огън и ярост”, за „пълно унищожаване”, всеки път ще им се наложи да прибавят към тях различни уговорки, като „надяваме се, че това няма да се наложи”, това не е наш почерк” и т.н.т..

Съответно, ние сме убедени, че мирът и сигурността в Североизточна Азия и в региона като цяло значително се заздрави.

На нас не ни е необходимо ничие признаване на статуса като държава, притежаваща ядрено оръжие, и на нашите възможности за нанасяне на ядрен удар.

Между континенталните балистични ракети със свещени имена за КНДР, вече прелетяха по Вселената, в безкрайното синьо небе, бойните глави на нашите ракети вече оставиха следите си в сините вълни на Тихия океан, а силният взрив от водородната бомба, от който се разлюля Земята, беше отбелязан от сеизмографите на планетата.

Макар решението да придобием ядрено оръжие да беше неизбежен вариант, който ни беше наложен от Съединените щати, това доведе до факта, че нашата страна придоби статус на държава, притежаваща ядрено оръжие и междуконтинентални ракети, и тази мощ сега се превърна в безсмъртна съдба на КНДР.

Господин Президент!

Неспособността на ООН да изпълни ролята си по постигането на истинска справедливост в международните отношения най-напред е свързана с недемократичната практика на Съвета за сигурност.

Не някой друг, а Съветът за сигурност, пренебрегва Устава на ООН. Като започнем от самата му първа точка, действаща само по волята и действаща в преследване на волята и интересите на държавите постоянни членове.

До сега въпросът за реформиране на СС на ООН се обсъжда всяка година на Генералната Асамблея на ООН в продължение на 25 години, но без какъвто и да е прогрес. Самият този факт нагледно показва, колко дълбоко са свързани днешните негови постоянни членове със своите анахронични користни интереси.

Един от постоянните членове може да наложи вето върху общата воля на 190 държави-членки на ООН. Този орган на ООН – Съвета за сигурност – е недемократичен.

На този форум аз бих искал още веднъж да напомня с цялото си уважение към делегатите за несправедливия и неправилния характер на „резолюцията”, приета от Съвета за сигурност по отношение на КНДР.

Първо, Съветът за сигурност прие незаконни и изцяло двойни стандарти в „резолюцията”, които забраняват изстрелване на спътник само на КНДР – в нарушение на международното право, предписващо, че мирното използване на космическото пространство е суверенно право на всяка държава, макар той да не изказа никакви възражения против изстрелването на спътници към нито една друга страна.

Второ, Съветът за сигурност прие незаконни и изпълнени с двойни стандарти „резолюции”, които представляват произвол със забраната за ядрени изпитания в КНДР, макар ядрените опити да са строго суверенно право на всяка държава, понеже международното законодателство за забрана на ядрените опити още не е влязло в сила, и има страни които проведоха много повече ядрени опити.

Трето, Съветът за сигурност осъди разработването на ядрено оръжие от страна на КНДР като „заплаха за международния мир и сигурност”, и на тази основа изфабрикува незаконни и изцяло двойни стандарти в „резолюциите”, като наруши член 51 от Устава на ООН, който признава правото на самоотбрана на всяка държава, без да задава никакви въпроси по повод действията на други страни, които продължават да разработват ново ядрено оръжие от различни видове.

Причината, че тези неправомерни и несправедливи резолюции продължават да се приемат е, че всички постоянни членове на Съвета за сигурност са ядрени държави, които имат общи интереси в запазване на своя монополен ядрен статут.

Постоянните членове на СС на ООН много говорят за неразпространяване на ядреното оръжие. Ако разгледаме това от гледната точка за неразпространяването на ядрено оръжие, то притежаването на ядрено оръжие от КНДР е справедлива мярка на самоотбрана.

Всъщност, международният договор за неразпространяване на ядрено оръжие стана възможен, понеже държавите, притежаващи ядрено оръжие, дадоха обещание да не заплашват с ядрено оръжие неядрените държави.

Член 10 от ДНЯО предвижда, че всяка от страните е в правото си да излезе от договора, ако прецени, че нейните интереси се окажат под заплаха. Този член признава, че висшите интереси на държавите стоят по-горе от неразпространяването на ядреното оръжие.

В края на краищата самите САЩ са пречка в международните усилия за неразпространение на ядреното оръжие, като твърдят, че те няма да се откажат от ядрената заплаха по отношение на КНДР и ни принудиха да се сдобием с ядрено оръжие.

Това красноречиво показва, че приетите срещу КНДР „резолюции” не са основани на каквито и да е постоянни принципи и че те са само продукт на недемократичната стара практика на Съвета за сигурност и на сговора между държавите , ръководещи се само от своите користни интереси.

САЩ  дори от трибуната на ООН твърдят, че притежаването от КНДР на водородна бомба и междуконтинентални ракети представляват „глобална заплаха”. Но такива твърдения са голяма лъжа, равносилни на прословутата „голяма лъжа” с фалшификацията която САЩ използваха през 2003 година за едва ли не съществуването в Ирак на „оръжие за масово унищожаване” – с цел нахлуване в тази страна.

КНДР е отговорна държава, притежаваща ядрено оръжие.

Ние ще приемем превантивни мерки, безпощадни превантивни действия в случай, ако САЩ и техните слуги проявят и най-малкия признак за осъществяване на операции за „обезглавяването” на нашето ръководство или военно нападение срещу нашата страна. Но ние нямаме никакво намерение да използваме или да заплашваме с използване на ядрено оръжие страни, които не водят военни действия срещу КНДР.

САЩ прибягват до интриги за осъждане на притежаването от КНДР на ядрено оръжие, като едва ли не „глобална заплаха” за да намерят повод за принуда на други държави членове на ООН да изпълняват насочените срещу КНДР „резолюции за санкции”.

Това е подъл и егоистичен опит на САЩ да избегне отговорността за ядрения проблем на Корейския полуостров в преследване на интересите си с причиняването на вреда на други страни, които нямат нищо общо с този въпрос.

Правителството на КНДР се обърна към Секретариата на ООН с молба да се свика форум от експерти в областта на международното право за оценка на правните основания и правомерността на „резолюциите” на СС на ООН, но не получихме никакъв отговор от Секретариата, макар да минаха вече 9 месеца.

Също е вярно и това, че КНДР нееднократно се обърна към СС на ООН, за да обсъди сериозната заплаха на международния мир и сигурност, вследствие от агресивните и провокационни големомащабни съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, но тези молби така и не бяха включени в дневния ред на СС на ООН, на нас просто ни отказаха.

В Устава на ООН се казва, че членовете на ООН трябва да приемат и изпълняват решенията на СС.

Ако „резолюциите”  по КНДР, приети на заседанията на СС, бяха действително законни и справедливи, нямаше да има никаква необходимост, американските посланици и дори президента и държавния секретар да принуждават другите страни да изпълняват тези „резолюции”. Освен това, нямаше да има никаква необходимост за САЩ да вмъкват в подобна принуда своите слуги, такива като Южна Корея и Япония.

Държави – членове на ООН не са длъжни да се поддават на натиска на една голяма държава в изпълнение на решението на резолюциите на СС на ООН, те трябва да вземат самостоятелно решение за законността, безпристрастността и моралната страна на резолюциите и да помогнат да се реформира СС на ООН, издигайки своя глас срещу произвола и самоуправството.

Господин Президент!

От страна на САЩ бяха въведени санкции против нашата страна още от първия ден и през целите 70 години от историята на КНДР, може да се каже, че в някакъв смисъл – това е история на борба за настойчиво придвижване по пътя на саморазвитие в условията на най-сурови санкции в света.

Благодарение на тази продължителна и ожесточена борба сега ние най-накрая, сме на няколко крачки от крайното завършване на изграждането  на държавни ядрени сили. Много е суетна надеждата – да се очаква и най-малката възможност, че КНДР ще се отклони дори на крачка от позицията си заради  санкции от враждебни на нея сили.

Несъмнено, в близко бъдеще ще дойде ден, когато ние ще отстраним всички вреди нанесени на нашето икономическо развитие и ще подобрим  живота на народа и ще премахнем всички страдания на невинните жени, деца и старци поради варварските санкции срещу нашата република.

КНДР вече организира национален Комитет за разследване на загубите, които изобщо ще бъдат  предизвикани и нанесени на нашата република от всичките видове санкции.

Този комитет ще проведе обстойно разследване и ще събере подробни доказателства от всички видове физически и морални загуби, нанесени на КНДР от страна на САЩ и техните слуги, както и от тези страни които се подписаха чрез принуда от САЩ.

Когато рекетът от санкции и натиск достигне критичната си точка, довеждайки Корейския полуостров до неконтролируема ситуация, резултатите от разследването на този комитет ще окажат огромно влияние върху привличането на авторите на тези деяния към отговорност.

Господин Президент!

Моята делегация ще се възползва от възможността, за да изрази решителната си подкрепа и солидарност с правителството и народа на Куба, който се бори, да защити националния си суверенитет и международната справедливост срещу произвола и едностранното ембарго от страна на САЩ.

Ние също изразяваме решителната си подкрепа и солидарност с правителството и народа на Венецуела, които се борят, да защитят националния си суверенитет и делото на социализма.

Не трябва повече да се търпят такива несправедливости и недостойни действия, като затваряне на очите срещу отвратителните постъпки на Израел и да се осъждат при всеки удобен случай сирийското правителство, което води борба в защита на своя национален суверенитет и сигурност.

Правителството на КНДР безусловно ще защитава мира и сигурността в страната ни с помощта на нашите мощни сили за ядрено сдържане и ще съдейства за опазването на мира и сигурността в света.

Благодаря, господин Президент.

Рабочий путь                                    превод Милчо Александров

Tags: ,