РУСКИТЕ БОМБАНДИРОВКИ В СИРИЯ. НАШЕТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ СЪБИТИЯТА

su-24

  На 30 септември 2015 година започна операция на Силите на РФ по унищожаването на ИДИЛ в Сирия. САЩ преследвайки користните си цели в Близкия Изток, в продължение вече на 20 години разгаря кървави пожари в Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Йемен. Религиозни, политически, етнически конфликти засегнаха в малка или по-голяма степен всички държави от този неспокоен регион. Руската Федерация не може да наблюдава от страни в тази опасна ситуация в Близкия Изток. Разбира се, този регион се намира в непосредствена близост до РФ. Страните от Евросъюза са по-далече, да не говорим за САЩ. Като прибавим и проблемите с производството и продажбата на нефт, ОПЕК, многомилионното ислямско население в Руската Федерация, не можем да се учудим от обоснованите мерки които предприе президентът на РФ В В Путин, Правителството на РФ през последните дни във връзка с молбата за оказване на военна помощ в противодействието на терористичната групировка „Ислямска държава” (ИД). С тази молба се обърна президентът на Сирия Башар Асад. Дейността на тази групировка в Русия е забранена със съдебно решение.

Операцията започна след одобрението на Съвета на Федерациите по предложение на президента Владимир Путин за използването на ВС извън границите на Русия. Руската авиационна група на Въздушно-космическите сили (ВКС), в състава на която влезнаха повече от 50 самолета и вертолети, като Су-24М, Су-25 и Су-34, на 30 септември пристъпи към нанасяне на точни удари по обектите на ИД в Сирия. Руската авиогрупа унищожи няколко десетки обекта на терористите от „Ислямска държава”. За това на 3 октомври съобщи началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на ВС на РФ генерал-полковник Андрей Картаполов. Ракетно-бомбените удари се оказаха много ефективни. Както съобщи Картаполов, терористите от групировката „Ислямска държава” (ИД) панически напускат контролираните от тях райони в Сирия. „За три денонощия ние успяхме да взривим материално-техническата база на терористите и съществено да намалим техния боен потенциал” – каза Картаполов. Той отбеляза, че ударите са се нанасяли денонощно от авиобазата Хмеймим „върху цялата дълбочина на територията на Сирия”. По неговите думи, целите на ВКС са преди всичко „пунктове за управление, складове с боеприпаси и взривове, възли за свръзка, мини заводи за производство на оръжие за терористите смъртници и лагери за подготовка на ислямистки бойци”. На срещата в Париж Владимир Путин заяви на френския лидер Франсоа Оланд, че операцията на ВКС в Сирия са насочени за борба с терористите и запазване целостта на Сирия. Прес-секретарят на Путин съобщи: „Президентът специално акцентира, че операцията в Сирия се осъществява от руските сили в строго съответствие с принципите на международното право… Приблизително в тази проблематика се обсъдиха проблемите с канцлера на ФРГ Меркел”. Би трябвало политиците от Евросъюза и САЩ безусловно да ни подкрепят. Но дребното политиканство, дребнавите финансови политически съображения не ни дават покой. Например, западните политици се „безпокоят” от властта на законния президент на Сирия Башар Асад. И последното обстоятелство внася съществена аберация в позицията на западните центрове на властта в Европа. Защо? Отговорът е един: трябва винаги да помнят какво мисли „големия брат” във Вашингтон…

su-25CM

  Изобщо стараят се и западните СМИ, приписват на руските ВВС бомбардиране на мирни жители, или – „само противниците на Башар Асад”. На това от Министерството на отбраната на РФ отговориха: „Ние внимателно следим селия информационен поток, независимо от източниците и от тяхната поява. Тези псевдосензации са пълни глупости, които нямат никаква фактологична основа за да наричат и още повече да обсъждат  детайлите”. Освен това, беше подчертано, че САЩ са уведомили Министерството на отбраната на РФ, че в зоната на действие на руската авиация „няма никой освен терористи”.

su-25sm

  Интересното е, че министърпредседателят на Ирак  Хайдер ал Абади предложи в борбата с терористичната групировка „Ислямска държава” да се задействат  коалицията от държави с участието на Русия и Иран на територията на страната. По думите на иракския премиер, президентът на Русия Владимир Путин му е казал, че РФ ще се бори с терористите в Сирия. На 7 октомври четири  кораби ракетоносци от Каспийската флотилия на РФ изстреляха 26 крилати ракети по цели на ИД в Сирия. Ракетите показаха ефективността си на 1,5 хиляди километра, всички цели бяха унищожени, жертви от гражданското население няма. Сирийската войска само за денонощие настъпи в дълбочина до 70 км от град Хам – административен център на провинцията. Наземната операция на 200 км северно от Дамаск стана възможна след ефективните удари, които нанесоха руските РКВ по позициите на бандитските групи на ИДИЛ. Подкрепата от въздуха на армията на Башар Асад и позволи постепенно да освобождава територии окупирани от ИДИЛ. Траекторията на руските ракети, изстреляни и изстрелващи се от Каспийската флотилия по позициите на ИД в Сирия, беше съгласувана с Ирак и Иран, съобщи прессекретярят на президента Дмитрий Песков.

rkobstrel

  Западът е силно обезпокоен от успехите на операцията на ВКС на Русия за унищожаването на терористите от ИД на територията на Сирия. На 11 октомври излезе съобщение за удари по позициите на ислямистите в Ирак и откриване на огън по самолети на ВКС на Русия. Такова разрешение е дадено на пилотите на британските истребители-бомбардировачи „Торнадо”, снабдени с ракети клас „въздух-въздух”. Това решение на Запада обясниха с мотива, че „Никой не знае какво ще правят руснаците по-нататък”. Ние ме знаем, как ще реагират, ако се срещнат със западен изтребител във въздуха”. На такава декларация Москва отговори, че независимо от изказаната заинтересованост на властите от Багдад за унищожаването на терористите от ИД върху територията на Ирак руските ВКС, Русия не нанася удари по позициите на терористите в Ирак, ограничавайки се в операцията в Сирия (lenta.ru)…

В подкрепата си за външната политика на президента В В Путин при решаването на сирийските проблеми в дадения момент ние изхождаме, че ИДИЛ-овската чума не трябва да се допуска на север и североизток към южните граници на бившите съветски републики и в дълбочина на Русия. Там живеят наши братя и сестри, обикновени съветски граждани от средноазиатските републики на СССР. И само руските либерали, предали и продали страната по време на „перестройката”, могат да им желаят те да бъдат разстрелвани, или обезглавявани, или разчленявани по примера на доисторическите, човекоподобни чудовища, от ИДИЛ-овските зверове. Либералът, разрушил СССР и възприел аморалните „западни ценности”, днес на политическото шоу, нагло и безнаказано изразява подкрепата си за човеконенавистническата разбойническа политика на САЩ на световната арена. Руските либерали, в частност партията „Дясно дело”, йезуитски подкрепят САЩ докарали хаоса в Близкия Изток, който вече е неуправляем. Анализирайки ставащите събития в Близкия Изток, в Украйна, в Молдавия и в  други близки региони до Русия, пък и не само там, се налага да се даде оценка на дейността на президента В В Путин както за външната, така и за вътрешната политика на РФ. И тук стои въпросът за човешките ценности, доколко и как те се реализират от президента и неговото правителство на практика.

Днес е време на всеобщ нихилизъм, отричане на нравствеността и морала, на различни спекулативни подмени на смисъла на основополагащи понятия и определения. Тази съдба постигна и „общочовешките ценности”. Но вечните истини си остават такива, независимо от опитите, да се манипулират, да се опошляват, да им се подиграват и да им се присмиват.

Общочовешките ценности са общочовешки принципи, изработени от човечеството през своята история на съществуване и дейност от момента на неговата поява. Общочовешките ценности (принципи) исторически се появяват като необходимост да се изработят единни общи правила на поведение и взаимоотношение при обединяването на отделните човешки конгломерати (като семейство, племе, род и т.н.т., в последствие при взаимодействията между държавите). Общочовешките ценности, ако се изразим по-обикновено е съвкупност от понятия, закони, аксиоми, позиции и т.н.т., от които човекът се ръководи при дейността си в обществото. Общочовешките принципи затова са наречени общочовешки ценности, както и всяка ценност ,за да не се разрушават, извращават, а трябва да се съхраняват, да се пазят и да се следват. С развитието на цивилизацията те се допълват, усъвършенстват, уточняват и се разширяват. Съдържанието на общочовешките ценности не е непосредствено свързано с някакъв исторически период от развитието на обществото, с някакъв конкретен исторически строй, с някаква конкретна етническа (национална) традиция. Те са общи за цялото човечество и се възпроизвеждат при всеки строй, във всеки тип култура, те са универсални за всяка хуманистична  насока в осъществяването на човешките права, основните свободи, подобряването на качеството на живота, мирното съществуване между държавите, народите и расите, международното право и справедливост. Те се възпроизвеждат в политиката на държавните дейци, в историческите процеси на разрушаване и изграждане на държавата, в девалвацията на изконните морални ценности, в начините за търсене на варианти за излизане от кризи. Основополагащите общочовешки ценности , през цялата човешка история са произтичали от самия живот и проблемите за неговото опазване и развитие в природни и културни форми. Днес Руската Федерация провежда военна операция за унищожаването на ИД в Сирия, продължава винаги хуманната историческа мисия на Русия за защита на основополагащите общочовешки ценности за спасяването на живота на гражданите от суверенната държава Сирия, която САЩ се опитват да унищожат от 2011 година. САЩ създадоха ИДИЛ и за това „борбата с ИД” е само маска на лицемерие и лъжи, зад които се крие пълното отказване на САЩ от признаването на господството на общочовешките принципи в политиката. Именно САЩ в желанието си за пълно господство върху материалните богатства на този регион на света, носят пълна отговорност за престъпните действия на ИД за унищожаването на народи и уникални паметници на древната култура на Близкия Изток. Нещо повече тези същите Щати се поставиха над Закона. Те са международни престъпници, които заедно с ИД, трябва да бъдат съдени от международен трибунал като на-голямо зло на XXI век.

Съвременният капитализъм разруши стабилността и съществуването на световния ред. Обществото загуби перспективите за устойчиво развитие. Човечеството се оказа вкарано в системна цивилизационна криза с нарушаване на всички аспекти на съществуващия до вчера световен ред и обществено животоустройство. Системната цивилизационна криза е и екологична криза като резултат от развитието на хищническата техногенна дейност на човечеството.

Едновременно с това тя е съпроводена с криза на човешката личност, с духовната криза в която човек е загубил всякакви и всички ориентири в живота. Рекламираната от капиталистическите лидери и продажните западни СМИ т.н. „борба за правата на човека”, „за държавен суверенитет” са само извратена и лъжлива реклама на „ценности”, зад които се крие откритата въоръжена агресия против суверенните държави, приписани от самите САЩ към сферата на техните „жизнени интереси”.

Само социализмът, с неговите класови ценности най-добре и пълно осъществява общочовешките ценности. Само социализмът разкрива безкрайните възможности за всички граждани, за тяхното самоусъвършенстване и е единствен шанс за спасяването на човечеството от военни, екологични, демографски, информационни и други глобални кризи, които днес разтърсват човешката цивилизация.

Що се отнася до вътрешната политика на президента В В Путин, то ние го подкрепяме в тези действия, които са насочени за възстановяването на това, което беше унищожено от враговете на съветския народ в периода на горбачово-елцинската катастрофа и в следващия период.

Ние го подкрепяме по въпроса за възстановяването на въоръжената мощ на Русия, разрушена в резултат на колапса на икономиката на СССР в изгода на САЩ. Ние го подкрепяме в политиката му за възраждането на селското стопанство. Ние го подкрепяме в политиката му за изместването на вноса от отечествени стоки, водеща до възстановяването на промишленото производство на Русия. Ние го подкрепяме във всичко което засяга увеличаването суверенитета на Русия и  нейното национално достойнство. Но на пътя на реализирането на тези благородни задачи стои капиталистическата система на стопанисване. Посочените задачи най-ефективно могат да се решат само при социализма, което се потвърждава от фундаменталните успехи на съветската икономика при Сталин и до днес непостигнати от капиталистическите страни в света.

Ние не подкрепяме продължаващата вакханалия на антисталинизма в полза на „бившите”, „обидени” от съветската власт. И за това ние сме категорично  против поставянето на мемориал в Москва и къде ли още не, в памет на „жертвите на политическите репресии”, и други подобни като „стената на скръбта” (утвърдена с указ на Путин от 30.09.2015 г.). Не подкрепяме вселенската дрънканица на либералните лидери и в СМИ, че Великата Отечествена война спечели народа въпреки волята и ръководството на Й В Сталин. Тогава каква е ролята на президента на РФ в ставащите събития в Сирия? Никаква ли е? Или дори негативна?

Ние не подкрепяме вселенските сълзи за кървавия Николай II, поощрил еврейските погроми с т.н. „черной сотней” и доброволно отказал се от престола. Не подкрепяме ритуалните обреди за погребването на неизвестни кости в Петропавловската черква в Санкт-Петербург.

Ние не подкрепяме президента в изграждането на храмове в природозащитните зони, които изобщо не са необходими на народа и въпреки закона за архитектурното градоустройство. Позиционирайки РФ като светска държава, президентът извращава това понятие, провеждайки политика за поощрение на религиозната идеология и пропагандата  изобщо не си е на мястото.

Ние не подкрепяме политиката на Централната банка, работеща против РФ в полза на икономиката на САЩ и подсигуряваща по този начин свободата на собственост на определени американски финансови структури, ограбващи народа и нашата държава.

Ние не подкрепяме наличието и все по-увеличаващия се брой частни (търговски) банки, живеещи за сметка на ограбването на принудените да взимат кредити с голяма лихва, а държавата да товари бюджета при поредната инфлация. На Русия е напълно достатъчна една държавна Сбербанка на РФ.

Ние не подкрепяме благосклонното отношение на президента към валутните спекуланти, правещи свръх печеливш „бизнес” върху прогресивното обедняване на народа.

Ние не го подкрепяме, че отказва да национализира основните исторически отрасли на икономиката, преди всичко – на електроенергетиката, която беше единна в СССР и позволяваше пренасянето на енергия от един пояс в друг с икономически изгоден коефициент при нейното използване.

Не го подкрепяме, че не иска да национализира основните средства на съобщенията – авио и железопътния транспорт, превърнал се в доходоносен дял на постперестроечните крадци и мошеници, които крадат пари от бюджета. В В Путин е президент на буржоазна държава и затова по своя статус той защитава интересите на икономически управляващата класа – буржоазията.

Обобщавайки, можем да кажем, че ние подкрепяме буржоазния президент по тези въпроси и действия, които, както във външната, така и във вътрешната политика, които са насочени към укрепването на суверенитета и мощта на Русия, на нарастването на нейното национално достойнство.

Но ние си оставаме непримирими противници на буржоазния строй в Русия. Изводът на К Маркс, че комунизмът е бъдещето на човечеството, определя стратегическата линия на ВКПБ – да работим за социализъм!     (В И Ленин). И именно в това се състои историческата мисия на Русия  – да води напред цялата планета.

Нина Андреева- Генерален секретар на ЦК на ВКПБ

11 октомври 2015 г.           превод Милчо Александров

Tags: , , ,