Солидарност с борците срещу фашизма!

antifashisti

Айтен Озтюрк е родена в град Антакия (Турция) и e от арабски произход. От рано се включва в борбата за независима, демократична, социалистическа Турция. В тази борба тя губи брат си, неговата съпруга и сестра си.

Айтен излежава присъда и е освободена. Наред с мъката за близките и другарите си, тя нарамва и борбата им. Продължава своята организационна дейност и отново попада в списъка на издирваните. Тогава решава да напусне Турция и да продължи по пътя на борбата в емиграция. На 9 Март 2018 година Айтен е арестувана на летище Харири в Бейрут (Ливан) със съмнение за фалшиви документи. Една седмица е държана и разпитвана в отдел емиграция. Там тя иска да се възползва от правото си да емигрира в трета страна. Но вместо това „изчезва“ и от 14 март до 28 август от нея няма вест. Близки, приятели познати, адвокати, партийни и непартийни хора въпреки всичките им усилия не могат да получат информация от и за нея.

Запитвано е ливанското правителство, къде е Айтен Озтюрк? Ако е осъдена кога, с какво обвинение, къде е закарана и защо адвокатите ѝ не получават информация за нея? Няма отговор. Ако е предадена на турските власти, на какво основание и кога? Отговор няма.

Запитвано е и турското правителство. Ако Айтен е предадена от Ливан, къде се намира? Защо семейството и адвокатите ѝ не получават никаква информация? Отново няма отговор.

Когато въпросите зададени от близките и адвокатите на Айтен към съответните институции на двете страни не намериха отговор, тогава приятели и другари на Айтен публично зададоха тези въпроси. И на 28 август Айтен беше „намерена“ в близост до Анкара на поляна от специалните части на турската политическа полиция. Късно вечерта на същия ден адвокатите успяват да я видят за кратко. На 30 август Айтен е изправена пред съд, който решава да бъде оставена в арест след което е откарана в затвора Синджан (в Анкара). Нейният опит да разкаже на съда преживяното не е уважен. Тя не е изслушана, не е записано в протоколите, че тя през цялото това време е била изтезавана неизвестно къде. Очевидно режимът на Ердоган не желае да слуша неща които са му добре известни и за това ние, нейните приятели ще ви предадем това, което тя разказа.

След арестуването си Айтен е поискала политическо убежище в трета страна. Извели са я от мястото, където е била държана една седмица с чувал на главата и белезници. Тя си спомня че е качена на самолет и онези които я водят ѝ казват че заради нея са докарали цял самолет.  Кацат може би след повече от час полет. Чувалът от главата ѝ не е свалян и ръцете ѝ постоянно са с белезници. Дни наред е изтезавана и държана гола, с вързани очи и ръце. Предлагат ѝ да сътрудничи с тях, тя отказва. Престава да говори каквото и да е с мъчителите си. Мълчала ШЕСТ месеца и когато за първи път се срещна с адвокати тя се затруднява да говори!

Сега е в килия на затвора Синджан, в която с нея има още три жени излежаващи присъди. Тези жени помагат на Айтен да се възстановява. Те са преброили 868 белега от рани по тялото ѝ.

Режимът на Ердоган се старае да скрие своите престъпления. Той се страхува от истината, както всеки престъпник. Затова ние ще правим всичко възможно повече хора да научат истината за Айтен.

Ако не сте съгласни един политически емигрант да бъде арестуван, против неговата воля, да бъде предаден на държавата, която го преследва и няколко месеца по-късно да бъде „намерен“ полужив с 868 рани по тялото, тогава помогнете тази информация да стигне до повече хора. Пишете на министъра на правосъдието на режима на Ердоган в Турция и на правителството на Харири в Ливан, протестирайте пред посолството на Турция.

Може да пишете и на Айтен в затвора, всеки поздрав ще е лек за раните ѝ.
Настояваме правителството на Харири да предостави пълна информация и да посочи виновните за арестуването и депортирането на политическия емигрант и борец срещу фашизма Айтен Озтюртк от Ливан в Турция.

Режимът на Ердоган носи пълната отговорност за незаконното отвличане от друга страна, за лишаването от всякакви права и за жестоките изтезания на които е била подложена Айтен.

Не се съмняваме, че борбата на турския народ срещу фашисткия режим ще завърши с победа и това ще е най-суровото и справедливо възмездие за всичките му престъпления. Нека сега покажем нашата солидарност и подкрепа за Айтен, която е в първите редици на тази антифашистка борба.

Айтен вече извоюва своята победа с мълчанието си, сега е наш ред да издигнем гласа си в нейна защита! 

Антиимпериалистически Фронт

Адрес на Министерството на Правосъдието на Турция

06659 KIZILAY / ANKARA

Republic of Turkey

Ministry of Justice

Телефон:  +90 (0312) 417 77 70

Факс:  +90 (0312) 419 33 70

E-Mail:  info@adalet.gov.tr

–––

Адрес на Айтен Озтюрк

Sincan Kapalı Kadın Hapishanesi

Sincan / Ankara

Ayten Öztürk

Tags: ,