СЪБИТИЯ

BKPKalojanovec

100 Г. БКП В КАЛОЯНОВЕЦ

  През месец октомври 2019 година в село Калояновец беше отбелязана 100 годишнината от основаването на партийната организация на Българската Комунистическа Партия в селото. Присъстваха комунистите и симпатизанти на БКП от селото, Областния комитет на БКП и гости от Раднево, Ракитница, Малко Тръново, Арнаутито и Стара Загора. Събранието бе ръководено от  Председателя по политическите въпроси на Обл. Комитет на БКП Стара Загора др. Кънчо Г. Кънев. Имаше гости от БСП с кандидат-кмета Иван Варляков и кандидат съветници. Доклад за славния път на организацията, за основателите и героите, за победите в социалистическото строителство в селото изнесе председателят на ППО на БКП в селото М. Добрев. Бяха поднесени цветя на паметниците на Генчо Кънев, Динко Бозев и Стою Чочоолу. Пенка Драгиева рецитира поемата на В. Андреев  „Сашка“, имаше и революционни песни. Състоя се разговор за днешното тежко положение на хората – бедност, липса на работа за младите, няма отпуснати средства за поддръжка на сградите и улиците, само кметът се опитва с труда си да помага на селото. Комунистите от селото ще подкрепят за нов мандат Добри Ганчев Добрев заради трудолюбието и упоритостта му. Всички му пожелаха успех на изборите  .

С. ПОПИЦА ЧЕСТВА 100 ГОД БКП В СЕЛОТО

На 9.ІХ.2019 г. в село Попица, обл. Враца се състоя тържествено събрание-честване на 100 год. от създаването на организация на БКП в селото. Тя е създадена през мес. септември 1919 г. от 17 членове и секретар Петър Шабански. Най-голямата проява на партийната организация е участието й в Септемврийското въстание 1923 г. Тогава 70 въоръжени конници начело с Петър Шабански заминават за гр. Кнежа и оттам за Бяла Слатина. По това време около 150-160 въоръжени попинчани заемат позиция в местността „Любомир”. Изкарват колесник с два кюнеца, наподобяващ оръдие. Изпращат Вълчо Златов с бяло знаме като парламентьор при околийския управител. Той с бинокъл от втория етаж вижда въстаниците и „оръдието” и предава властта. Парийната организация се разраства и стига до 130 членове.

През 1920 г. се създава и комсомолска организация начело с Георги Марков.

Провала на партията става на 28.ІІ.1944 г., когато са арестувани точно 70 човека. Арестът е в сградата на бившия техникум. Арестантите са подложени на жесток побой от полицаите Кевата, Данана и др. На 14 май е пребит и умира Христо Шабански. Тогава са издадени 9 смъртни присъди, от които 6 са изпълнени. А ние сме издали 3 смъртни присъди.

Спасяват се партизаните: Никола Шабански и Илия Йотов и миналия в нелегалност войник Димитър Калчов. На 8-ми септември 1944 г. са освободени затворниците от Врачанския затвор и ги посрещаме около 10 часа на 9-ти септември в „Долните ливади”. Следва шествие из селото и митинг в центъра. Речи държат учителят Иван Мамчев, д-р Йордан Димитров и Иван „Шаека”. Избрана е нова управа на селото – кмет Кирил Дочев, секретар Цветан Цонов и бирник Григор Панов.

Под ръководството на БКП селото се блогоустроява  – електроснабдяване, вода, тротоари, асфалтирани улици, канализация и топлофикация в центъра. Построени са нови къщи за 860 семейства. Здравеопазването и образованието бяха безплатни, имаше работа за всички хора. Вратите не се заключваха. Училището беше национален първенец и селото – образцово.

При „демокрацията” всичко това е разрушено. От антифашистите живи са останали само учителят Иван Томов и летецът Цветан Дичков.

На юбилея на партията имаше торта с надпис „100 г. БКП с. Попица”. Издигнати бяха кандидатурите за кметове на Б. Слатина – Борислав Попов и за с. Попица – Юли Йолов.

Павел Чолашки

Tags: