БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

venecuela

ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

Боливарското правителство призовава Международната контактна група да се запознае с напредъка по процеса на диалог във Венецуела

Пред изявлението, публикувано днес в Брюксел от Международната контактна група, напълно отдалечена от венецуелската реалност, Боливарска република Венецуела обръща внимание на Европейския съюз и останалите поддръжници, които  са част от този сценарий, като ги приканва да се осведомяват чрез надеждни канали за информация, което да им позволи  да се информират от първа ръка за политическия напредък в страната, подчертавайки последните процеси на диалог, които се развиват успешно чрез зачитане на Конституцията и реализиране на политически споразумения с точни резултати, които несъмнено осигуряват създаването на по-стабилни и по-добри нива на съвместно съществуване и мир във венецуелското общество.

Боливарското правителство отново призовава Европейския съюз и Международната контактна група да подкрепят напредъка на националния диалог във Венецуела на базата на конструктивни позиции, зачитайки международното право, демократичната институционалност и най-вече суверенитета на венецуелския народ.

Каракас, 1 ноември 2019 г

 

ОФИЦИАЛНО КОМЮНИКЕ

Венецуела експулсира дипломатическия персонал на Ел Салвадор

Правителството на Боливарска република Венецуела съобщава, че е решило да обяви за персони “нон грата” членовете на дипломатическия персонал на Република Ел Салвадор в Каракас, като им предоставя срок от 48 часа да напуснат територията на Венецуела. Това решение е взето при стриктно прилагане на принципа на реципрочност след безпрецедентното съобщение на правителството на Ел Салвадор за експулсиране на венецуелски дипломатически персонал, надлежно акредитиран в тази страна.

Повече от очевидно е, че в този случай салвадорските власти не се опитват да направят нищо друго освен да осигурят една оскъдна глътка въздух на губещата стратегия на САЩ за интервенция и икономическа блокада срещу народа на Венецуела. По този начин Наджиб Букеле официално изпълнява тъжната роля на пешка на външната политика на САЩ, в чест на унизителната миграционна политика на правителството на Съединените щати към неговите съграждани.

Историята на нашата Америка е белязана от борбите и победите на свободните народи срещу покорството и предателството. Онези управници, които злоупотребяват с народната воля, за да следват плановете на поредната империя, рано или късно се провалят, като биват отречени и отлъчени от своите народи.

Боливарска република Венецуела потвърждава, че винаги ще съдейства на Ел Салвадор за укрепването на мира, суверенитета, независимостта и интеграцията. Нито един мимолетен фарс няма да повлияе на дълбоките исторически връзки, които винаги са обединявали и ще обединяват салвадорския и венецуелския народ.

Каракас, 3 ноември 2019 г.

 

Tags: