ДАЛИ ЛОНДОН ПОДГОТВЯ НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ПРИДНЕСТРОВИЕТО?

Защо новият шеф на Форин – офис Камерън лети до Киев и Кишинев?

СВЕТЛАНА ГОМЗИКОВА

  Посещението на президента на Молдова Мая Санду в Киев може да означава подготовката на провокация в Приднестровието, чиято цел ще бъде превземането на най-големия военен арсенал в село Колбасни. Това заяви украинският политолог Константин (Кост) Бондаренко, съобщава агенция Полит Навигатор.

  Според Бондаренко това би могло да реши проблема с недостига на боеприпаси във въоръжените сили на Украйна.

  Той обърна внимание на факта, че появата на Санду в Украйна съвпадна с пристигането на германския министър на отбраната Борис Писториус в Киев. Въпреки че и двете визити не бяха предварително обявени.

  Това, според експерта, го накарало да се запита „дали сега се готви нещо в Приднестровието?

  В същото време Приднестровието, според него, е интересно не толкова заради хората, живеещи там с руски паспорти, които уж „забравиха кой е президентът в Русия“, а заради Колбасна и огромния склад за боеприпаси, разположен там.

  „Няма да се изненадам, ако в близко бъдеще в този район има провокации, които ще доведат до съгласувано решение между Киев и Кишинев относно необходимостта от ликвидиране на този анклав… Сега имаме нужда от боеприпаси. Опасявам се, че за да се отвори отново най-големият склад за боеприпаси в Европа, са възможни действия в Приднестровието“, подчерта Бондаренко.

  Всъщност, преди Санду и Писториус да отбележат десетата годишнина от Евромайдана в украинската столица, ръководителят на Пентагона Лойд Остин я посети предишния ден, на 20 ноември. Гостът отвъд океана каза, че е дошъл да „изпрати важен сигнал“ за готовността на Вашингтон да помогне на Украйна „сега и в бъдеще“. Но той направи уговорка, че Съединените щати нямат „вълшебна пръчка“, която да помогне на Киев да победи Русия.

  Междувременно Лондон отдавна се подготвя „зад кулисите“.

  Така, според канала Insider Moldova, пътуването на Санду до Украйна е свързано с посещението на външния министър Дейвид Камерън в Киев на 16 ноември, откъдето той веднага замина за Кишинев. След това „работата с британското разузнаване се засили по линията на възможните сценарии в ПМР (Приднестровската молдовска република – бел. ред.)“.

  „Камерън дойде, за да разбере какви са плановете на Санду и дали тя е готова, ако се наложи, да „отиде в Приднестровието“, тъй като Молдова вече е напомпана с достатъчно оръжия и боеприпаси“, пише Insider Moldova.

  Според него основната дискусия е относно формите на привличане на украинската армия, в които Санду няма да има никакво негативно отношение.

  В момента 80% от гражданите на Молдова са против военния сценарий в ПМР, което значително усложнява форматите за решаване на „приднестровския въпрос“. Съобщава се също, че външнополитическият съветник на Санду Кристина Герасимова отговаря за тази област и тя координира формата с ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак чрез посредничеството на британците.

  Украинският Telegram канал ZeRada на свой ред предположи, че британците, които печелят от удължаването на конфликта, могат да използват нарцисизма на Зеленски в желанието му да запази властта на всяка цена.

  Американците му забраниха възможността за ескалация чрез взривяване на Запорожката атомна електроцентрала, атаките срещу Крим и моста не носят желания ефект. Контраатаката се провали.

  Затова, отбелязва ZeRada, ако САЩ притиснат Зеленски до стената, е необходимо „самият Путин да откаже преговорите и да си постави нова цел“. И този вид „имиджов удар може да бъде нанесен само от Приднестровието“, където британците могат да започнат операция, която ще разбие цялата игра на американците.

  Припомняме, че руското министерство на отбраната съобщи още през февруари, че властите в Киев започват да се готвят за нахлуване в Приднестровието. Един от вариантите за провокация е действие на украинските въоръжени сили в отговор на предполагаемото „настъпление на руските войски“ от територията на ПМР. За целта диверсантите ще се облекат в руски военни униформи.

  В същото време от ведомството подчертаха, че са готови да реагират на „всяка промяна в ситуацията“.

  При тази ситуация ще рискуват ли Зеленски и Санду да влязат онлайн, както се казва? “СП” отправи този въпрос към военния експерт Борис Джерелиевски:

  — Военните складове в Колбасна са само вкусна хапка за украинските въоръжени сили. Но има едно „но“ както за Киев, така и за Кишинев.

  Това са въоръжените сили на Приднестровската република и оперативната група руски войски (ОГРВ),  отговаряща за защитата на този арсенал. И въпреки че нашият контингент не е много голям, там има доста мотивирани хора. Тъй като на практика се състои от местни  жители, за които всъщност това е тяхната родина, която те ще защитават докрай.

  Тоест, да речем, тези бойни единици нямат достатъчно ресурси, за да организират мащабно настъпление. Но те могат да осъществят защита.

  Освен това идеята за отмъщение е много непопулярна в Молдова. Те помнят добре последиците от войната в началото на 90-те години и населението цени доста добрите отношения с Русия. Тогава всъщност, режима на Санду сега губи популярност. Следователно замесването във въоръжен конфликт сега е равносилно на самоубийство за Санду.

  “СП”: Но можете да си помислите така: след като трябва да си тръгвате, защо да не направите голяма суматоха накрая и чак тогава да си отидете някъде в топлите страни да се печете…

  – Като цяло това е възможно. Освен това има сериозни съмнения относно нейната субективност.

  Тоест, ако тя поне до известна степен е лидер на страната и народа си, тогава тя няма да се съгласи с това. Но тъй като тя е гражданка на Румъния и всъщност е марионетка, може да бъде принудена да направи това.

  По принцип преди около година вече имаше силно напрежение по границата с Приднестровието. Киев докара там своите бандеровски формирования, пусна своите безпилотни самолети и дори обстреля територията на републиката.

  Всичко това се случи. И всъщност не е невъзможно те да извършат атака срещу ПМР.

  Ясно е, че незабавно ще последва отговор от наша страна и според мен това ще бъдат някакви асиметрични действия, както и атаки по комуникации, бази и райони, където са съсредоточени украинските въоръжени сили.

  Отново само по себе си наличието на тази заплаха поставя доста наболелия въпрос за необходимостта от освобождаването на Одеса. Което, на първо място, ще осигури сухопътен коридор с Приднестровието, а също така ще гарантира сигурността на Кримския полуостров.

  „СП“: Какво означава активизирането на британците в тази посока?

  — Докато Съединените щати определяха общата стратегия и свиреха основната цигулка в доставките, британците се занимаваха с въпросите по терора и провокациите. Това им е силната страна, така да се каже. Британците, както знаете, помогнаха на Зеленски с театралната му постановка в Буча.

  Що се отнася до Камерън, той има много силни връзки директно с разузнавателните служби. Той всъщност се смята за протеже на спецслужбите.

  Затова считам, че пътуването му до Украйна и контактите му с Молдова трябва да се разглеждат в този контекст.

  Тук все още има важен момент. По време на посещението си в Лондон през октомври 2020 г. Зеленски проведе тайна среща с новия ръководител на британската разузнавателна служба MI6 Ричард Мур. Следователно има основание да се смята, че човекът, който се нарича президент на Украйна, е буквално агент на разузнаването MI6.

  Тоест сега виждаме такава картина. Американците насочиха вниманието си към две зони – Близкия изток, във връзка с изострянето на палестино-израелския конфликт. И също така техният интерес сега се премества към Азиатско-Тихоокеанския регион, където Китай активно укрепва.

  Задачите по отношение на Украйна са делегирани на Великобритания – по отношение на някои специални действия. И Германия, която ще трябва да поеме върху себе си, така да се каже, официалното покровителство над Украйна и основната част от материалното осигуряване.

  “СП”: Според вас доколко е осъществима задачата за превземане на складовете? И защо е необходимо това, след като повечето от тези военни доставки вече са с изтекъл срок на годност и не могат да бъдат транспортирани?

  — Да, има голямо количество боеприпаси, които трябва да бъдат унищожени. Въпреки това знаем, че украинските въоръжени сили се опитват да използват такива снаряди, включително с риск за своя военен персонал.

   Не бих изключил заграбването на тези складове. Защото хипотетично е възможно. Въоръжените сили на Украйна, въпреки всичките си загуби, имат известна част от резервни части, които все още не са хвърлени в бой. Те са съставени от достатъчно обучени и мотивирани бойци и са добре въоръжени. Те са обучени да бъдат използвани за защита на важни обекти в Киев, но е възможно да бъдат използвани и в тази посока. Тоест има такава опасност и трябва да се вземе на сериозно.

В-к „Свободная Пресса“ – превод Милчо Александров