Делегация на Антиимпериалистическия фронт посети Сирия, Ливан и Турция

delegacia

На 7-мия международен симпозиум за Единство на народите срещу империализма „Еюп Баш“, състоял се на 14-16 април 2016 година в Истанбул Антиимпериалистическия фронт взе решение представителна делегация да посети страните и регионите подложени на агресия и нападения от империалистите и техните съглашатели. Съгласно това решение публикувано и в заключителната декларация на симпозиума, 16 делегати от Италия, Великобритания, Турция, Гърция, Украйна и Сирия се срещнаха на 3 октомври в Бейрут и тръгнаха за Сирия.

Сирия

Целта на посещението в Сирия беше да се демонстрира солидарност с борбата на сирийския народ за защита на своята страна от империалистическата агресия.

В Дамаск делегацията беше приета от президента на Националния прогресивен фронт на Сирия Омран Ал Зуби и след това посети някои забележителни места в сирийската столица едно от които беше джамията Емеви. Тя е символ на мирното съжителство на различни религиозни общности в Сирия защото в нея могат да се молят хора от четири различни религии.

Когато войната срещу Сирия започна турският президент Ердоган се похвали, че след по-малко от три месеца той ще влезе като победител в тази джамия. Толкова уверен беше той във всемогъществото на империализма. Като всеки реакционер Ердоган не разбираше силата и решаващата роля на народните маси. Съпротивата на сирийския народ обърка всички планове на агресорите.

Същата вечер представители на делегацията участваха в предаване на живо по сирийската телевизия.

На следващият ден делегацията първо посети военна болница с тежко ранени сирийски войници. Ранените единодушно са демонстрирали желание колкото е възможно по-бързо да се завърнат на бойното поле за да защитят родината си и готовност да пожертват живота ако се наложи. Членовете на делегацията дадоха кръв за ранените.

След това се състоя среща с регионалния секретар на управляващата партия БААС. Той запозна делегацията с положението в страната и посочи, че чуждите наемници и техните местни помагачи са избрали неправилното място и време за своите престъпления. Те без съмнение търпят поражение и Сирия ще победи. За да покаже решителността на сирийския народ той даде пример с майка, която е загубила във войната пет от шестте си деца, но е готова да изпрати и шестото си дете в армията и подчерта, че:„докато има такива майки, не могат да ни победят“

Делегацията връчи на представителя на БААС знаме на което беше написано на английски, арабски и турски: „Ние сме на страната на Сирия в нейната съпротива срещу империализма и неговите наемници“.

В последния ден в Сирия представителите на антиимпериалистическия фронт посетиха един от бежанските лагери създадени от сирийското правителство. В този лагер са настанени сирийски граждани които доскоро са воювали на страната на империализма срещу собствения народ както и техните семейства. Тези заблудени хора обаче са прекратили участието си във войната и са предали оръжието си. Тежък проблем, пред властите, е психическото възстановяване на децата от такива семейства, които са гледали публични екзекуции, в това число обезглавявания, или дори лично са участвали в тях. Тези деца сега ходят редовно на училище и се полагат всички необходими грижи за тях за да се излекуват от тежките психически травми.

В лагера има медицински център и всички нужди на бежанците са обезпечени изцяло от правителството на Сирия. Тези които са предали доброволно оръжието си получават пълна амнистия. Вратите са отворени винаги за всички които се осъзнаят навреме и преминат на страната на своя народ или за членове на техните семейства от които никой не търси отговорност за престъпленията на техните роднини. Защото целта на сирийската държава е да спечели и да запази всеки сириец, а не да го загуби.

Посетен беше и квартал в който живеят алевити, сунити, християни и евреи. Хората от различни религии нямат никакви конфликти и проблеми и са щастливи заедно. Империалистически сили правят всичко възможно да разрушат това единство за да подчинят страната. И както е подчертал свещеникът на християнската черква в квартала: „Ние всички заедно трябва да защитим нашата страна защото в противен случай няма да успеем. Ние всички сме деца на една родина“.

 

Ливан

След Сирия делегацията посети за два дена Ливан където имаше срещи с представители на антиимпериалистическата съпротива.

Представител на Хезбола даде разяснения за политическата ситуация в Ливан. От една страна е Съюзът 8 март, част от който е Хезбола, а от друга е коалиция 14 март с лидер Саад Харири. Съюзът 8 март представлява съпротивата срещу империализма, а 14 март се състои от организации финансирани от Саудитска Арабия и изпълняващи заповедите на империалистическите държави. Страната няма президент и трябва да се проведат избори в близко бъдеще, но няма определена дата.

​Що се отнася до сраженията в сирийския град Алепо представителят на Хизбола смята, че до един месец Алепо ще бъде освободен от сирийската армия и наемниците на империализма ще бъдат напълно разгромени.

На следващия ден делегацията посети Млита, на фронтовата линия на съпротивата срещу агресията на Израел през 2006 година, която сега е превърната в музей. Показани бяха експонати от освобождението на района от окупация през 2000 година и от победата над Израел през 2006 година.

Турция/Кюрдистан

В Турция делегацията на Антиимпериалистическия фронт посети алевитското кюрдско село Теролар. Жителите на селото казват, че турските власти нарочно са изградили лагер за сирийски бежанци, противници на Асад, до тяхното село. В същото време се прави всичко възможно местното кюрдско население да бъде прогонено. Канализацията на лагера за бежанци се излива в питейна вода на селото и всеки протест на местните жители е нападан, а непрекъснатите полицейски проверки са превърнали родното им село в подобие на лагер за бежанци.

Следващият посетен обект беше кюрдския град Антеп където наскоро бомба уби 60 души по време на сватба. Делегацията се срещна със семействата на убитите и ранените при този бомбен атентат, сред които са и на над 20 деца. След това делегацията посети семейството на последната жертва на гладната стачка срещу изолацията през периода 2000-2007 Фатма Коюрпинар.

След Антеп делегацията отпътува за град Амед(Диарбекир). Тук им беше разказано за героичната съпротива на 150 партизани  от квартал Сур продължила 108 дена срещу атаките на турската армия, която е използвала танкове и самолети. Днес кварталът е разрушен,  ограден с бетонни блокове и е практически необитаем. Над 80 % от къщите в Сур са отнети от жителите им, които са били принудени да напуснат квартала. Населението е лишено от всякакви права след като е въведено военно положение и дори председателя на Съюза на адвокатите в града Тахир Елчи е бил застрелян от „неизвестен извършител“.

От Кюрдистан делегацията замина за последната цел на своето пътуване – Истанбул. В квартал Гаази беше посетен Центърът за борба с наркотици „Хасан Ферит Гедик“ и беше посочена ролята на наркотиците като оръжие срещу народа използвано от империализма.

Обиколени бяха разрушените от властите обекти в квартала, а именно – народният парламент, градината и спирките на таксита. Всички тези обекти са били разрушени от полицията само защото е имало подозрения, че са свързано с Народния фронт, Турция. Делегацията поднесе цветя на гробовете на революционерите намиращи се в гробището на Гаази.

Накрая делегацията посети революционния квартал „Чаян“ и има среща със асоциацията на семействата на затворници ТАЯД.

Tags: , ,