КИЕВ И АНКАРА ЗАПОЧНАХА ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ПЛАН „Б”

ЛЮБОВ ЛЮЛКО

  В неделя взривиха електрическата преносна мрежа в Херсонска област в Украйна, а Турция свали Су-24 от руската авиогрупа в Сирия. Наблюдава се явното желание на Запада да принуди Кремъл да намали набраните геополитически обороти. За това на Киев и Анкара беше заповядано да създадат проблеми на Путин така, че да се мята между двата фронта.

kiev-ankara

  Свалянето на Су-24 в Сирия и блокадата на Крим – са две части от един план.

При това положение, творците на този план смятат, че Путин ще се обърне за помощ към „партньорите” си с последващо предаване на позициите си и в Сирия и в Украйна. Не може да има случайности в реда на събитията. От една страна – спешното показване на видеото с удара по руския самолет в небето над Сирия, създава впечатление, че операторът предварително се е подготвил да снима.

След инцидента Анкара също така много бързо декларира, че моли за консултации от НАТО и ООН. До него те подготвяха почвата в СМИ – в които  плюеха по руската авиогрупа, която, според тях, бомбардирала „древните туркмени” на границата със Сирия и за някакви „жертви сред мирното население”.

От друга страна – решението на Киев да лиши от ток Крим е самоубийствено за икономиката на Киев. Яценюк „изведнъж” забеляза, че договорът за доставка на електроенергия от Украйна за Крим е бил подписан от углавни престъпници, понеже там е записано „федерален окръг Крим”, а не украинска автономия. А, разбира се, договорът се подписа при неговото премиерстване.

Порошенко пък поставя въпроса за прекратяването на товарните превози на полуострова. Разбира се от разликата в цените Украйна печелеше до един милион долара на година. Което не беше лошо за страна в преддефолтно положение, която проси кредити от всякъде.

„Ако ние воюваме със страна-агресор, ако смятаме Крим за окупирана територия, то е очевидно, че не може да има никакъв  бизнес с Крим. Това е окупирана територия и блокадата трябва да се води на държавно равнище” – каза редакторът на Центъра за изследване на проблемите в гражданското общество, политологът Виталий Кулик. Това е учудващо, понеже до сега говореха за народния гняв, за възмущението на кримските татари, но не и за блокада на „държавно ниво”.

„Русия не е готова за решителни действия срещу Украйна (заради блокадата), понеже тя насочи вниманието си към Сирия” – успокои украинците Кулик.

„Русия няма да влезе в конфликт с ЕС, за това изостряне на военната ситуация в Донбас не си заслужава” – повтаря го друг украински политолог Владимир Фесенко. Това е главното. Разбира се, не отдавна същите политици твърдяха, че вече всичко е готово за танкова атака срещу Мариупол. Риториката се смени, защото Вашингтон провежда план Б.

Сега да поговорим за „асиметричните отговори” където  украинските политолози разглеждат Русия само в икономически план – прекратяване на доставките от антрацит за украинските предприятия и ТЕЦ-ове, ограничаване на доставките за газ и други „трафици за Украйна”, е може би ще попапагалстват и за Донбас.

За тези призиви могат да накарат укропатриотите да се бият в гърди. Но те провокираха много сериозна криза в Крим, 2,5 милиона човека изпаднаха в хуманитарна катастрофа. Републиката е заплашена от твърда блокада: с изключване на хладилниците, системата за животоосигуряващи връзки се нарушава, под заплаха е отбранителната способност на Русия.

Сега Западът ще наблюдава за ответните действия на Путин. Сметката е проста – да се окаже натиск от различни страни, за да се разконцентрира. Берлин очаква да осигури енергийната си независимост. Меркел, разбира се, се радва от безпроблемните доставки на газ, но сега ще бъде по-сговорчива в сключването на Трансатлантическото партньорство, което предвижда разработването на регламенти в полза на американските компании, в това число и добиващите втечнен газ.

Какъв ще бъде отговорът на Путин? Порошенко копае гроб на украинците и нека да копае. Ние, разбира се, сме братски народи, но нека украинците да се учат от грешките си.

Берлин също не трябва да се съжалява – Алексей Милер вече намекна, че внесената предплата за доставки на газ по украинската тръба стига само за три дни. Символично е това, че Краматорската ТЕЦ прекрати извозването на антрацит. Вероятно, на Киев ще му бъдат дадени три дни да направят ремонт на повредената електро преносна мрежа, или Украйна ще изпадне в беда.

„Ние сме в беда. Страхувам се, че може да има локално настъпление, локални боеве – това засяга Херсон, Одеса, те ще се опитат да завземат  тези райони и да навлязат в Запорожието на Донецк. По такъв начин Русия може да премахне блокадата на Крим” – каза в портала „Наблюдател” генерал-майор в оставка, президентът на Атлантическия съвет на Украйна Вадим Гречанинов.

Сега за Турция. „Русия има пълното право да поиска от Турция разследване на това произшествие – каза Владимир Евсеев, директор на Центъра за обществено-политически изследвания.

Второ. Русия има право да започне да патрулира по сирийско-турската граница със самолети прехващачи с цел да не се допускат такива инциденти. Ако те се повторят, то Русия може да премине в ответни действия против турските самолети-прехващачи.

Трето. Русия може да разшири зоната на действие на противовъздушната отбрана върху територията на Сирия с цел прехващане на турски летателни апарати, които периодично нарушават територията на Сирия”.

„Ако при тези условия Турция продължи провокационните си действия, то могат да се прогнозират повтарянето на подобен род инциденти – само, че този път по отношение на турските самолети. Искам да напомня, че вече имаше случай, когато турски разузнавателен  самолет, нарушавайки въздушното пространство на Сирия беше свален от сирийската ПВО” – каза експертът.

План А предвиждаше дипломатически натиск върху Путин с цел да се откаже от подкрепата си за Башар Асад.

План Б има същата цел, като смята, че на Путин няма да му стигнат сили и мъжество да се бие на два фронта.

Трябва да се направи така, че план С да не бъде разработен.

„Правда.ру”                         превод Милчо Александров

Tags: ,