ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ – МЕЖДУ ЧУМАТА И ХОЛЕРАТА

izbori-usa

Неочакваната победа на Доналд Тръмп над Хилари Клинтън на изборите за нов президент на САЩ произвежда фурор в цял свят и изостря международната обществена поляризация. Веднага след обявяването на резултатите от изборите САЩ се изпълниха с войнствени масови демонстрации. След изключителна многомесечна  медийна кампания в края на краищата на масите им остана само избора между чумата и холерата. С оглед на това най-голямата група, на негласуващите, се въздържа от участие в тези мними избори. При по-малко от 60-процентна активност Тръмп, получил само 25 % от гласовете на избирателите, беше избран за 45-ти президент на САЩ. С необуздана демагогия, поток от лъжи, груби, открито расистки клевети и злостна манипулация Тръмп се представи уж за защитник на безработните и обеднели работници от средните слоеве, а също и опонент на корумпираните кръгове на Уолстрийт. Въпреки неговите добре известни открито расистки, шовинистични и антиженски позиции той спечели като вероятно по-малкото зло, отколкото кандидата предпочитан от Уолстрийт и политическия естаблишмънт. След провала на американския империализъм в Ирак и Афганистан и връщането към международната конкурентна борба след световната икономическа и финансова криза най-реакционните представители на финансовия капитал на САЩ се опитват да върнат предишната сила на американския империализъм с помощта на Доналд Тръмп.

Встъпването в длъжност на Доналд Тръмп отбелязва обща тенденция към открита реакция и имат геополитически последствия. Разтрогването на Глобалното споразумение за климата е част от отстъплението в екологичната политика. В икономиката Тръмп се застъпва за засилен протекционизъм, а в политиката — за реакционна политика по отношение на мигрантите, открит антикомунизъм и агресивна външна политика. Това ще изостри противоречията и ще провокира борба в световен мащаб.

Придвижването надясно на новото правителство на САЩ е реакция на прогресивния поврат в настроенията на масите. В тази изборна кампания това се проявил в оспорваната, рамо до рамо надпревара между Хилари Клинтън и Бърни Сандърс като защитник на социализма. На президентските избори нямаше реална алтернатива.

Кризата на буржоазния парламентаризъм стана всеобщо явление. По цял свят масите търсят обществена алтернатива на империалистическата кризисна система. Изходът може да бъде само в засилването на истинските алтернативи по цял свят. Това значи: приоритет на строителството на силни марксистко-ленински партии във всички страни на света, съюз на революционните сили в координация и сътрудничество с ИКОР, съюз на революционерите от цял свят.

За мир, свобода и демокрация — за социализъм!

Укрепвайте ИКОР!

ИКК — Международен координационен комитет на ИКОР

Tags: ,