НА КОГО И ЗА КАКВО НАМЕКВАТ РУСКИТЕ ЗЕНИТЧИЦИ В СИРИЯ

Русия разположи зенитно-ракетни системи в Сирия, за да предотврати възможните въздушни удари на терористите с похитени военни самолети от съседните страни, каза главнокомандващият на ВКС на Русия Виктор Бондарев.

pvo-raketi

  „Ние пресметнахме всички възможни заплахи. Доставихме не само изтребители, щурмоваци, бомбардировачи, вертолети, но и зенитно-ракетни системи. Понеже могат да възникнат редица извънредни ситуации. Да допуснем, че се открадне боен самолет от територията на гранична на Сирия държава и се нанесе удар по нас. Ние трябва да сме готови за такова развитие на нещата”, каза генерал-полковникът.

А вице-президентът на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков смята, че разполагането в Сирия на такъв вид въоръжение е превантивна мярка от възможни въздушни удари на западната коалиция по позициите на сирийската армия.

„Какви «откраднати самолети»? Такава формулировка не означава нищо, освен елегантен намек от страна на нашите военни ръководители. На практика, зенитно-ракетните комплекси се разполагат да предотвратят възможни удари от НАТО по сирийските войски” – каза експертът.

Така, че тази декларация има преди всичко демонстративен характер, каза Сивков. „Това е предупреждение към Североатлантическия алианс да не извършва подобни неща” – смята той.

При това експертът допуска известна уязвимост на групировките на руските ВКС в Близкия Изток. „Просто сега цената на атаката по нападателите ще бъде много по-голяма. По този начин и вероятността за такива нападения ще бъдат много малки”, приключи събеседникът.

Да напомним, че на 30 октомври началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб Андрей Картаполов направи равносметка на първия месец от руската военно-въздушна операция в Сирия. От неговите данни става ясно, че самолетите на ВКС са унищожили повече от 1,6 хиляди обекти на терористичните организации „Ислямска държава” и „Джебхат ан-Нусра”, а сирийските войски са освободили около 50 населени места.

Точни срокове за прекратяване на операцията за сега няма: в Кремъл казват, че тя ще продължава заедно с настъплението на сирийската армия.

Централна информационна агенция на Новорусия

Novorus.info                                  превод Милчо Александров

 

Tags: , , , , ,