СРЕЩАТА НА НАТО ВЪВ ВАРШАВА ТОВА ЛЯТО – ЖАЛОН ПО ПЪТЯ КЪМ НОВА ВОЙНА

untitled

На срещата, състояла се на 8 и 9 юли тази година присъстваха държавните глави и ръководителите на правителствата на страните членки на НАТО. Този агресивен военен блок е създаден на 4 април 1949 г. с цел да противостои на СССР. Учредителки са САЩ, Канада, Великобритания, Исландия, Франция, Белгия, Холандия, Люксембург, Норвегия, Дания, Италия и Португалия. Създаден за гарантиране сигурността и стабилността в Североатлантическия регион, този военен блок отдавна се превърна в ненаситен хищник, който протяга мръсните си лапи не само над Европа, но и извън нея.

Истинската цел на тази среща беше да се покаже недоволството на главните натовски държави от промените във външната политика на Русия, от опитите й да се изправи, от опитите й да заеме подобаващо положение в световните дела, да върви по свой собствен път, начертан според нейните разбирания за света, извън коловоза, който й определя НАТО. Макар и отдавна да не е комунистическа страна, Русия продължава да е трън в очите на запада ,пречка за постигане на неговата цел – световно господство.

Под диктовката на САЩ лидерите на страните членки се договориха във всяка от прибалтийските страни и в Полша да бъде дислоциран по един международен батальон. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че в сформирането на батальоните ще вземат участие всички страни-членки. В Естония преобладаващо ще бъде участието на англичаните,в Литва – на германците, в Латвия – на Канада и в Полша – на САЩ.

Съществено звено от агресивната политика на САЩ и НАТО е решението за разполагане на американските противоракетни системи близо до границите на Русия, чиято цел уж била обуздаването на Иран.

Важно място на срещата заемаше въпросът за Украйна. Сред политическите среди в състава на НАТО расте убеждението, че Украйна трябва да бъде приета в Североатлантическия пакт. За това заяви външният министър на Полша Витолд  Вашчиковски. Той каза, че по този въпрос върви вътрешна дискусия. „Ние много години водим политика на отворени врати и отваряме тези врати за страните от юга и изтока на Европа. Концепцията за създаване на свободни и демократични ЕС и НАТО още не е завършен процес. Много страни се намират в етап на кандидатстване или на разглеждане на кандидатурите.” Успоредно с това продължава въоръжаването на Украйна. Неотдавна президентът на Украйна заяви, че Украйна и НАТО са съюзници в противостоянието на Русия.

Подготовката за война против Руската федерация е очевидна и по линията на засилващата се обработка на общественото мнение. Не престават и антируските клевети от страна на НАТО. Те са многостранни и разнообразни. Въпреки всеизвестните факти НАТО обвинява Русия за незаконно и нелегитимно анексиране на Кримския полуостров, за дискриминация и нарушение правата на кримските татари. Удобно се премълчава факта, че именно татари взривиха далекопровода, захранващ полуострова, насилствено спират транспорта, провокационните действия в Керченския пролив. Многобройните нарушения на примирието и договореностите от Минск приписват или на ЛНР и ДНР, но във всички случаи на Москва.

„Достойно” място в тази канонада срещу Русия заема и нашият политически „елит”. Рекордьор в това отношение е недоразумението, наречено президент – Р.Плевнелиев. Но и новоизбраният президент Р.Радев заяви недвусмислено, че нашата принадлежност към Евроатлантическите структури не подлежи на ревизия. И какво излезе накрая? Българският народ отново е излъган. Не можа да припознае кандидатурата на Велизар Енчев – един достоен човек, който заяви, че ако бъде  избран за президент, първото нещо, което ще направи е да инициира референдум за излизане на България от НАТО. Но какво да се прави? Кой каквато попара си дроби, такава ще сърба! Та така и ние, българите. А що се отнася до нашият политически „елит”, едно е ясно – не са чели историята, но дано  някой им каже, че за подпалвачите на войни и за техните съюзници и помагачи винаги има място на подсъдимата скамейка на един такъв процес като Нюрнбергския.

Вл. Цеков

Бел.на ред:  А какво да кажем за онези „комунистически” партии, които призоваха на втория тур на изборите за президент да се гласува за Р.Радев, уж против политиката на ГЕРБ, а всъщност за същата политика. Та нима за тези пишман комунисти не е ясно, че БСП и ГЕРБ са като сиамски близнаци. Нали се изреждаха във властта по два пъти, и какво се промени? Нищо. Една и съща външна политика – слуги на САЩ и НАТО, една и съща вътрешна политика – ограбване  на собствения народ. Ето за какво гласуваха! Няма що! Стратегия и тактика от най-висша класа!

Tags: ,