ЯДРЕНАТА ПРОГРАМА НА КНДР ИЗЛЕЗЕ НА НОВО РАВНИЩЕ

По всичко изглежда, че КНДР успя да постави ядрена бойна глава на балистическа ракета с голям радиус на действие, която може да достигне до САЩ.

Такова предположение изказа командващият американските войски в Южна Корея на 24 октомври.

Той отбеляза, че за сега това не е сигурно, но няма съмнение, че КНДР работи над намаляването на теглото и размерите на всички бойни глави. Ако тя успее да постигне това, нейната ядрена програма ще стане далеч по-опасна.

Това означава, че при по-компактни ядрени бойни глави, Япония ще се окаже в обсега на корейските ракети, което не може да не доведе до промяна в равновесието в сферата на сигурността.

Ядренаият проблем на КНДР премина точката за връщане

На 24 октомври на пресконференция главнокомадващият на ВС на САЩ в Република Корея генерал Куртис Скапаротти направи следното изявление: „КНДР вече разработи малки бойни глави за балистичните си ракети със среден и голям обсег на действие. КНДР вече притежава технологии за пускане на балистични ракети с ядрени бойни глави със среден и голям обсег на дейност. Северна Корея скоро ще има транспортни средства за превозване на такива ракети”.

Независимо от това КНДР за сега не е изстрелвала балистични ракети с ядрени бойни глави със среден и голям обсег на действие.

„Но аз като главнокомандващ смятам, че ние не можем да се заблуждаваме, че , може би, Северна Корея все още не е постигнала целта си” – отбеляза офицерът.

Има вероятност, тези ядрени севернокорейски ракети да са междуконтиненталните балистични ракети KN-8 по класификацията на САЩ (те бяха показани на военния парад през април 2012 година).

По думите на Скапаротти, КНДР за сега няма балистични ракети с малки ядрени бойни глави, готови за бой, но ако се съди от вече казаното от ВС на САЩ смята, че Северна Корея притежава технологиите, необходими за намаляне на размерите и теглото на ядрения заряд и неговото последващо монтиране на балистичната ракета.

Към тези думи трябва да се отнесем сериозно, понеже те бяха казани официално от главнокомадващия на войските, който трябва да срещне фронтално  ядрената заплаха на КНДР. Всичко това означава, че Северна Корея е разработила ядрени балистични ракети със среден и голям обсег на действие.

По такъв начин, САЩ така и не успяха да попречат на КНДР да разработи свое ядрено оръжие. Без преувеличение може да се каже, че всички усилия бяха напразни.

Това означава също, че Северна Корея официално стана ядрена държава. Тоест може да се каже, че проблемът с ядрената програма на КНДР премина точката на връщане, не може да се върне на зад.

„Надон” са насочени срещу американските военни бази в Япония

КНДР проведе три ядрени опита, през 2006,2009 и 2013 години. Главната цел на опитите беше да се намалят размерите и теглото на ядрената бойна глава за балистичните ракети.

Предполага се, че малкият ядрен заряд ще бъде монтиран на „Теподон-2” или на „Нодон”. „Теподон – 2” е междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне територията на САЩ. „Нодон” е ракета със среден обсег на действие, която покрива териториите на Република Корея и на Япония.

По информация на ВС на САЩ, „Нодон” е насочена срещу американските военни бази в Япония. На територията на КНДР са разположени 200 такива ракети. Думите на Скапаротти означават, че Северна Корея на практика е успяла да монтира ядрените заряди на балистичните си ракети. Тези ракети са насочени срещу Япония, което сериозно променя равновесието в сферата осигуряването на сигурността на японските острови.

Скоро Пхенян изобщо ще използва ядрената заплаха за политически, а не за реални цели. На Япония ще и остане само втренчено да следи за подобни действия от КНДР.

Km.ru

Tags: