БЕСЕДА НА ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ИНСТИТУТА ПО РАЗОРЪЖАВАНЕ И МИР ПРИ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА КНДР

Напоследък Южнокорейската власт показва необичайна активност, излизайки на международната сцена с теорията за „обединението на системите”. Във връзка с това М на Вн. Р заявява:

-В действителност в Корейския полуостров „обединението на системите” е „абсорбиращо обединение”. Известно е, че сегашните управници в Южна Корея от началото правеха „абсорбиращо обединение” въз основата на политиката си и настоятелно следяха за осъществяването му.

-Формулата „разоръжаване, откритост и 3 000”, издигната в първите дни от идването на власт или твърдението за „предопределяне на данъци за обединение”, и теорията за „триетапно обединение”, издигната през миналата година, това е част от политиката на противоборство, влизаща в „абсорбиращото обединение”.

-Преди няколко дни Сеул рекламира теорията за „абсорбиращо обединение”, като покани на дискусия за обединението посланиците от съседните държави. Обаче теорията за „абсорбиращо обединение”, към която се стремят настоящите управници от Южна Корея, е нелепа и опасна самоизмама.

Поради измамната представа на САЩ и Япония, че нашата страна ще се провали като източноевропейските страни, те изгубиха времето от почти 20 години в своята политика по отношение на Корея и накрая ни накараха да станем държава-притежател на ядрено оръжие.

-Северът и Югът си противостоят с огромни въоръжени сили и коренно различни системи и при такова състояние, ако едната страна възнамерява да погълне другата неизбежно ще се породи война. Поради това съседните държави трябва да обмислят поддържането на теорията за „абсорбиращото обединение” какви последствия ще доведе в Корейския полуостров.

-Ако съседните държави наистина се интересуват от обединението на Корейския полуостров, ще трябва да обърнат внимание на предложението за създаване на Конфедеративна република, което вече е известно на цяла Корея и в чужбина чрез публикуване на Съвместната декларация от 15 юни между Севера и Юга. Нашето предложение за създаване на Конфедеративна република предлага съжителство на системите от Севера и Юга и затова то е възможния начин на мирно обединение, което гарантира сигурността на цяла Корея и може да предотврати войната. Освен това, предложението е рационален способ за обединение, което е в интерес и на съседните държави, защото гарантира неутралитета на обединената държава.

-Напоследък южнокорейските управници, засилвайки дискусията за обединението с цел „абсорбиращо обединение”, възнамеряват да я интернационализират – това е черния им замисъл.

-Международната общественост, която стигна до извода, че основната причина за състоянието на напрежение, довело до ръба на войната на Корейския полуостров през миналата година се съдържа в политиката на противоборство от южнокорейските управници, сега продължава да настоява за намаляване на атмосферата на противоборство чрез подновяване на преговорите между Севера и Юга. Южнокорейската власт, изпаднала в трудно положение, чрез своето искане за провеждане на дискусия за обединение, цели да създаде измамното впечатление пред обществеността, че уж нашата „внезапна ситуация” настъпва и налагащото се отнея обединение под формулата „свободна система за демокрация” се приближава.

-Южнокорейската власт е подложена на натиск за подновяване на диалога и за преговори от международната и вътрешна обстановка и на вид говори за „отворена душа”, но в действителност издига коварни и несправедливи предложения, никак неприемливи от нас и прави  преговорите невъзможни. По този начин иска да оправдае своята „очакваща стратегия” и нейните съюзници да не седнат на масата за преговори с нашата страна. Това е гнусна интрига на южнокорейската власт. Международните и вътрешни наблюдатели ще трябва да обърнат внимание на тази задкулисна игра.

От Бюлетин№ 3 България – Корея

05.08.2011 г.

Tags: ,