ДЕМОКРАЦИЯ, МИР И РАВЕНСТВО: СА ДНЕШНИТЕ АНТИРАСИСТКИ ПОВЕЛИ

  Следният доклад беше представен от Ерик Брукс от името на Комисията по равенството на афроамериканците на срещата на Националния комитет на CPUSA(Комунистическа партия на Съединените американски щати) на 3 декември 2023 г.

  Благодаря ви, колеги, за възможността да представя този доклад.

  Комисията за равенство на афроамериканците (AAEC) приветства настоящия подем в борбата на хората в САЩ, масовите синдикални борби и огромните маршове с искане за прекратяване на огъня в Палестина които обхващат големи части от населението на САЩ, включително младежта, която се надига да защитава човешкото достойнство и да иска мир и справедлива икономика.

  Фашизмът процъфтява поради расизма, сексизма и ксенофобията. Той насърчава разединението в работническата класа, за да запази или спечели властта.

  Чернокожите и  другите цветнокожи в САЩ виждат борбата за прекратяване на огъня и за прекратяване на геноцида в Палестина като предизвикателство срещу същите сили, които подклаждат расисткото насилие и фашизма тук и които милитаризират нашите училища, околната среда и икономиката. Те виждат тази борба като предизвикателство към същите фашистки сили, които атакуват преподаването на афро-американска история, атакуват черните прически и дрехи в спорта и училищата, опитват се да построят Cop City (полицейски градове), заплашват мигрантските семейства с  депортиране, убиват арабските младежи на улицата, подкрепят расистката полиция, която убива чернокожи и цветнокожи деца, атакувайки избирателните права и утвърждаващите действия и опитвайки се да заглуши ученическите протести в училищата. Наистина същите капиталистически и фашистки сили, които поддържат продължаващата атака на няколко поколения върху човешкото достойнство и живота на цветнокожите хора тук, правят същото в Газа и на много други места по света.

  Коалицията на чернокожите синдикалисти (CBTU), с членове от седемдесет и седем международни и национални синдиката и над шестдесет клона в цялата страна, проведе своя 52-ри национален конгрес през май 2023 г. В основната си бележка президентът на CBTU Тери Мелвин изтъкна опасността от „расистка, антидемократична Америка“, която иска да види цветнокожите хора „изкоренени от историите за несъвършеното мнение за Америка!“ Мелвин заяви, че е необходимо да се предотврати избирането на расистки и фашистки ултрадесни  кандидати.

 Кампанията за бедните хора „организира силата на 140-те милиона нация, за да гарантира, че изобилието, в което живеем, е насочено към нуждите и приоритетите на бедните“. Те призовават за радикална конфронтация със „свързаните несправедливости на системния расизъм, бедността, екологичното опустошение и отказа от здравеопазване, милитаризма и изкривения морален разказ на религиозния национализъм, който обвинява бедните вместо системата, която причинява бедността“.

  Чрез тези и други организации, в съюзи и обществени групи, хората се обединяват, за да се борят за своите демократични права и нужди. Хората, водени от работническата класа, могат да победят  фашистките сили, да постигнат прекратяването на огъня и постоянен справедлив мир в Палестина и  да възстановят правата и движението за граждански права от 1950-те и 1960-те години , заедно с репродуктивните и здравни права на жените,  правата на мигрантите и др. Всички тези права, извоювани чрез  борба, сега се отменят или са атакувани.

  За да се случи това, е необходимо да се акцентира върху организирането на широка и обединена борба  с потиснатите общности. CPUSA е предизвикана от историята да преодолее вътрешните пречки и да изгради организации на партията в цветнокожите общности. CPUSA трябва да се ангажира с   техните  условия на живот, да слуша какво имат да кажат на собствените им езици и да подкрепя борбите, в които вече са ангажирани. Заедно, общонародно движение може да бъде изградено около задоволяване на демократичните нужди на хората. Това движение може да включва искания за мир и за прехвърляне на пари от военния бюджет за задоволяване на социалните нужди. То трябва да бъде антирасистко движение за демокрация и правото на глас, мир и справедлива икономика. Нашите членове трябва да работят колективно и да ангажират цветнокожите общности дълбоко, последователно и с уважение, като спешна задача.

  Изборната борба е необходимост в борбата за победа над фашизма. Не можем да се притесняваме да участваме в мобилизацията за излизане от вота и да вършим упоритата работа по мобилизирането на хората около антифашистки вот през 2024 г. CBTU и по-широкото работническо движение са фокусирани върху пълна мобилизация за победа над ултрадесните – на изборите през 2024 г.,  към всяко ниво на управление, от районни комисии до членове на училищни настоятелства до щатски и федерални представители . Ние също трябва да сме там и да се борим заедно с тях.

  Работата в масовите организации като Poor People’s Campaign и в съюзи и местни обществени групи помага за изграждането на корените на общността, необходими за мобилизиране около електоралната борба и за изграждане на властта на работническата класа. Тези корени на общността са необходими, за да подхранват дървото на единството в борбата. Кампанията за подкрепа на бедните хора е масово движение, което се корени в борбата за нуждите на работническата класа. Ние също трябва да сме там и да се борим заедно с тях.

  Историята изисква комитетите колективно да изграждат обединена масова борба срещу расизма и фашизма, за мир и човешко достойнство днес. Идеите за започване на конкретни дискусии в организациите за това какво да се направи може да включват: Подкрепа за  служителите на цветнокожите, които са атакувани за призивите за прекратяване на огъня в Палестина, включително Кори Буш, Рашида Тлаиб, Барбара Лий, Илхан Омар и други. Например: организирайте другари, съседите им и приятелите им,  да изпратят съобщения с благодарност  за тяхната подкрепа за прекратяване на огъня. Комитетите могат да работят за изработване на резолюция в местните законодателни органи (градски съвети, училищни настоятелства, държавни законодателни органи и т.н.), подкрепящи прекратяването на огъня.

  Свързвайте  организациите на CBTU във вашия район, за  споделяне на резолюцията за прекратяване на огъня от   Сейнт Луис. Facebook страницата на St. Louis CBTU включва резолюцията  за връзка с желаещите. Колективно подкрепяйте и създавайте  местни инициативи на CBTU.

  Кампанията за бедните хора има държавна структура с клонове в Калифорния, Кънектикът, Мичиган, Индиана, Ню Йорк, Охайо и другаде. Включете се в тези местни организации. Обмислете как да помогнете за изграждането им там, където няма такива. Борбата за удовлетворяване на нуждите на работническата класа  заслужава вниманието и подкрепата от CPUSA.

  Борете се с всяка атака срещу свободата на словото в кампуса или в работата си.

  Културната работа може да направи много, за да раздвижи сърцата на хората и да придвижи топлината, другарството и радостта от борбата напред, помагайки за укрепване на единството.

  Работническата класа на САЩ днес е в решаващ момент в борбата за демокрация. Народът е изправен пред фашистката заплаха, която трябва и може да бъде победена. Другарите трябва да бъдат решителни, да загърбят индивидуализма и да се борят за колективност и да продължат напред чрез единодействие. Преди всичко трябва да се борим да запазим акцента срещу управляващите от Уолстрийт и Вашингтон, окръг Колумбия, срещу капитализма, милитаризма, расизма, сексизма, фашизма и супер богатите.

  Работници по света, обединявайте се! Нямате какво да загубите освен оковите си.

Превод, с помощта на Google Преводач, от английски Милчо Александров