ЗА ВИЗИТАТА НА БЛИНКЕН В ГЪРЦИЯ

  На 21 февруари хиляди млади хора, откликнали на призива на регионалната организация на Комунистическата младеж на Гърция (KMG) в Атика, участваха в митинг и шествие до американското посолство в Атина по повод посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен с искане Гърция да спре да участва в империалистическата война в Украйна и в опасните планове на САЩ-НАТО.

  Подобен масов митинг имаше и в Солун.

  В декларация на пресслужбата на Централния комитет на KKE се казва:

  „Посещението на държавния секретар на САЩ А Блинкен в Гърция свидетелства за все по-активното и всеобхватно участие на страната ни в опасните планове на САЩ-НАТО в по-широкия регион, в епицентъра на който в момента е империалистическата война в Украйна между НАТО и Русия. Освен това стана съвсем ясно, че Гърция е готова да продължи военната подкрепа на реакционното правителство на Зеленски, доставяйки му оръжие и друга помощ.

  Такова е съдържанието на гръцко-американския стратегически диалог и съответните споразумения, които превърнаха Гърция в безкраен плацдарм на НАТО. Неслучайно американският щаб, намиращ се тези дни в Гърция, „инспектира“ военните бази и съоръжения, които играят активна роля в тези планове.

  Срещите на Блинкен с членовете на правителството, както и с представители на партията СИРИЗА, която между другото инициира гръцко-американския стратегически диалог, потвърждават, че крайъгълният камък на политиката на всяко следващо правителство ще бъде изпълнението на тези задължения към НАТО и САЩ, което носи рискове за хората. Затова критерият за гласуване на предстоящите избори е позицията на партиите по отношение на опасните споразумения. Необходимо е да се противопоставим на тези споразумения чрез укрепване на KKE за изборите.

  Големите бизнес групи в двете страни, по-специално в енергийния сектор, ще се възползват от участието в империалистическите планове, доставяйки скъп американски втечнен природен газ, за ​​който хората вече ще трябва да плащат.

В същото време се създава почва за уреждане на гръцко-турските спорове чрез връщане към известната „земетръсна дипломация“, която няма нищо общо с истинската, откровена солидарност и приятелство между двата народа, което противоречи на вълчата дружба на буржоазните класи и правителства.

 22.02.2023 г.

Превод Милчо Александров