СТИГА ВЕЧЕ АГРЕСИЯ СРЕЩУ ВЕНЕЦУЕЛСКИЯ НАРОД, ПРЕКРАТЯВАНЕ НА КРИМИНАЛНАТА БЛОКАДА НА АМЕРИКАНСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ СРЕЩУ ВЕНЕЦУЕЛА

ICOR

Империализмът на САЩ използва всички форми на агресия срещу венецуелския народ, за да свали законно избраното правителство на президента Николас Мадуро.

Империализмът не позволява на една нация да действа суверенно със своя разум и да се освободи от опекунството, на което е подчинена от почти 200 години.

Империалистите атакуваха валутата, контролират механизмите на вътрешната търговия, създават дефицит и блокираха парите на нацията в банки по света, както и достъпа до жизнено важни продукти като хранителни стоки и медикаменти. Всички тези мерки целят да провокират взрив на народа срещу правителството като следствие от нарастващото недоволство.

При това империализмът проведе държавни преврати, стимулира паралелни правителства, организира терористични акции, атакува електроснабдяването и обществения транспорт, открадна обществени национални предприятия в чужбина и контролира техните ресурси.

Всички тези мерки останаха напразни, въпреки че оставиха ужасни последици върху националната инфраструктура. Венецуелският народ оказа силна съпротива, в тясна връзка с процеса на национално освобождение, започнал преди повече от 20 години.

Насред една криза, дължаща се не само на външни заплахи и действия, но и на собствени грешки в ръководството на правителството, от което значително пострада здравната система, и въпреки намаляването на реалните заплати и влошаването на качеството на живота беше готов да защитава своите постижения.

Отскоро към този вече дълъг списък се прибави нова агресия – главният прокурор на САЩ обяви парична награда за главата на конституционния президент на Боливарска република Венецуела и на важни официални лица като председателя на народното събрание за приемане на нова конституция, министъра на отбраната и председателя на върховния съд.

Тази мярка е част от новата, приложена вече в Република Панама тактика – да се обвини президента в обикновено престъпление като наркотрафик, да се нападне страната с командоси и той да бъде отвлечен.

Този план беше разкрит от венецуелското правителство, когато паравоенни части тренираха и се въоръжаваха в Колумбия и чакаха момента на обявяване на наградата от правителството на САЩ, за да проведат акцията по отвличане и да я използват като начало на деморализация на венецуелския народ.

Тогава президентът на САЩ ще изпрати в Караибите флотилия самолетоносачи под предлог борба с наркотрафика. Общоизвестно е, че повечето наркотици, напускащи този регион, се транспортират от Колумбия през Пацифика. Следователно е ясно, че така наложената военна акция в действителност представлява блокада, като начало на военна интервенция във Венецуела или да предизвика нов държавен преврат. Това е най-голямата военна акция на САЩ в региона от 30 години. Компетентни наблюдатели правят паралел с инвазията на САЩ в Панама през 1989 г. Не остава незабелязано и вътрешнополитическо намерение на Тръмп да отвлече вниманието от десетките хиляди починали, за които трябва да отговаря заради игнорантното си омаловажаване на пандемията от корона вирус.

Тази нова агресия срещу Венецуела и нейния народ се провежда по време, когато населението е под карантина в следствие на правилната политика на правителството да предприеме незабавни мерки за опазване на здравето на венецуелското население и да води борба против коронавирусната пандемия. Днес във Венецуела се наблюдава много умерен ръст на пренасянето на пандемията, за съжаление насред една безогледна блокада.

Ние, организираните в ИКОР партии и движения се солидаризираме с венецуелския народ, с неговата възхитителна съпротива, с неговата способност за борба и организиране. Призоваваме демократичните народи по цял свят: не позволявайте чрез решителните действия, медийното фокусиране върху коронавирусната пандемия и започващите масивни въздействия на световната икономическа и финансова криза върху живота ви да бъдете отклонени от това да развиете спешно необходима солидарност с Венецуела.

И посочваме необходимата перспектива на тази борба – за завоюване на социалистически отношения.

Насред пандемията, разтърсваща днес цялото човечество, ние призоваваме към изразяване на нашата солидарност с Венецуела: да проведем на 2. Май 2020 г. световен ден на комуникация чрез социалните мрежи с послания на солидарност с венецуелския народ! Да използваме следните лозунги и хаштагове за социалните мрежи:

Прекратяване на блокадата срещу Венецуела!

Империалистическата агресия срещу Венецуела няма да бъде спряна, освен ако не се борим! ¡No pasarán!

Ние, народите по света сме обединени против империализма!

За демокрация и свобода социализъм!

 

#LasSancionesSonUnCrimen                                 #SanctionsAreACrime

(санкциите са престъпление)

#ManosFueraDeVenezuela                         #HandsOffVenezuela

(долу ръцете от Венецуела)

#NoMasTrump                                                        #NoMoreTrump

(никога вече Тръмп)

Към 20.4.2020 г. подписано от 31 партии и организации от ИКОР

Tags: