ДЕКЛАРАЦИЯТА НА Г-7 Е ПЪЛНА С АРОГАНТНОСТ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ – МВнР НА КИТАЙ

Информационна агенция Синхуа 18. 06. 2024 г.

  ПЕКИН, 17 юни (Синхуа) – Декларацията на Г-7 отново манипулира темата за Китай, опетнявайки страната ни с обвинения, които нямат фактическа, правна или морална основа. Пълна е с арогантност, предразсъдъци и лъжи. Това заяви в понеделник официалният представител на китайското външно министерство Лин Цзян.

  Лин Цзян направи съответните коментари на редовен брифинг за журналисти, като се позова на комюникето на лидерите на Г-7, което съдържаше безотговорни изявления относно ситуацията в Тайванския пролив, както и по въпроси, свързани с Източнокитайско море, Южнокитайско море, Хонг Конг, Синцзян, Сицзан и така нареченият „излишен производствен капацитет на Китай.“

  Г-7 не може да представлява световната общност, посочи Лин Цзян, отбелязвайки, че тези седем държави представляват само 10 процента от населението на планетата. Техният дял в световната икономика намалява всяка година, подчерта служителят, добавяйки, че общият им принос за глобалния икономически растеж е по-малък от този на Китай, а страните от БРИКС вече са ги изпреварили със своите общи икономически показатели по  паритета на покупателната способност.

  Според китайския дипломат Г-7 в сегашното си състояние отдавна се е отдалечила от първоначалната си цел „координиране и стабилизиране на международната икономическа среда“ и все повече се превръща в политически инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ и Запада. G7 поставя собствените си правила и решения над целите и принципите на Хартата на ООН и международното право, губейки способността си да представлява света и губи доверието на международната общност, каза той.

  Лин Цзян отбеляза, че Г-7 противоречи на глобалната тенденция за мирно развитие. Докато непрекъснато декларира защитата на световния мир, той настоява да начертае разделителни линии въз основа на идеология и ценности, раздухвайки фалшивия разказ за „демокрацията срещу авторитаризма“, провокирайки блокова опозиция чрез формирането на „тесни кръгове“, наливайки масло в огъня и бягайки от отговорност за регионалните конфликти, изпраща военни кораби и самолети в Азиатско-тихоокеанския регион, за да създаде напрежение и да въоръжи Тайван, заплашвайки мира и стабилността в Тайванския пролив.

  „Тези грешни действия, които подкопават международния ред и застрашават мира и сигурността, се отхвърлят от нарастващия брой международни правосъдни сили“, каза говорителят.

  „Г-7 се отклони от правилния път на взаимноизгодно сътрудничество“, каза той и добави, че през последните години Съединените щати постоянно прибягват до обобщаване на концепцията за национална сигурност, злоупотребяват с експортния контрол, налагат едностранни санкции, засилват натиска върху китайските предприятия и подтиква своите съюзници към същите погрешни стъпки, което сериозно нарушава принципите на пазарната икономика и лоялната конкуренция и подкопава международния търговски и икономически ред.

  Спекулациите на Г-7 относно така наречения „излишен производствен капацитет“ на Китай са в пълно противоречие с обективните факти и икономическите закони, подчерта китайският дипломат. Той каза, че това е просто извинение за оправдаване на протекционизма, който вреди на глобалните усилия за зелен и нисковъглероден преход и сътрудничество за борба с промените на климата.

  Г-7 е тази, която носи истинската отговорност за „икономическата принуда“, тъй като продължава да използва търговията като политически инструмент и оръжие, което противоречи на реалностите на света в ерата на глобализацията, когато интересите на всички страни вече са дълбоко преплетени, посочи Лин Цзян. „Подобно поведение в крайна сметка ще има обратен ефект върху самата G7“, заключи той.

(Редактор: Чу Менци, Ян Цян)

Авторските права принадлежат на онлайн уебсайта на „Женмин Жибао“. Всички права са запазени. Превод Милчо Александров