ГОЛЯМ КИТАЙСКИ БПЛА ЗА БЛИЗКИЯ КОСМОС ИЗВЪРШИ ПЪРВИЯТ СИ ПОЛЕТ

  ПЕКИН, 4 септември (Синхуа) – Китайският собствено разработен широкомащабен безпилотен летателен апарат (БПЛА) QMX50, захранван със слънчева енергия, завърши успешно първия си полет вчера в град Юлин, северозападна китайска провинция Шанси. Това съобщиха днес от China Aviation Industry Corporation /AVIC/.

  Според корпорацията, която е водещ производител на самолети в страната, QMX50 е излетял в 17:50 и се е приземил безопасно след 26-минутен полет.

  Устройството е разработено от 1-ви авиационен институт AVIC. В края на полета всички компоненти на системата са били в добро състояние, уточниха от корпорацията.

  QMX50 е първият нискоскоростен БПЛА с ултра голямо съотношение на височина на AVIC, първият БПЛА с голям размер с конфигурация с двойно тяло и първата изцяло електрическа безпилотна платформа, захранвана единствено от слънчева енергия.

  Големият БПЛА QMX50 може да извършва полети на голяма надморска височина и дълги разстояния, използвайки ефективна и екологична слънчева енергия. Може да изпълнява различни въздушни мисии, включително разузнаване на голяма надморска височина, наблюдение на горски пожари, наблюдение на атмосферата, географско картографиране, препредаване на комуникации.

  AVIC отбеляза, че успешният първи полет на QMX50 е поставил солидна основа за по-нататъшното развитие на големи БПЛА със слънчева енергия, което ще помогне на Китай да развие ключови технологии в областта на алтернативната енергия, композитните материали и контрола на полета, както и да подобри способността на страната да изпълнява мисии в близкия космос.

Превод Милчо Александров