ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПЕЧАТА НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА НА КОРЕЙСКАТА НАРОДНО-ДЕМОКРАТИЧНА РЕПУБЛИКА

  На 24 август министърът на отбраната на КНДР Кан Сун Нам даде следната декларация пред пресата.

  На така наречената „Среща на върха на САЩ, Япония и Република Корея“, проведена на 18 август в Кемп Дейвид, беше обсъден въпросът за укрепване на сътрудничеството между трите страни за възстановяване на Украйна.

  На съвместна пресконференция след срещата на върха Байдън отново разпали русофобията, като изтърси, че е необходим съвместен международен отговор на атаката на Русия срещу Украйна и че подобна ситуация може да се повтори в Азия.

  Трябва да се каже, че това е типичен пример, показващ предсмъртния вик на бандата на Байдън, която се опитва да раздуха избледняващата атмосфера на подкрепа за Украйна и да коригира политическото си поражение, като въвлича в контекста дори своите поддръжници в азиатския регион поради факта, че контранастъпателната операция, предприета от кабала Зеленски с цел прилагане на несравнимо абсурден „иредентизъм“, ежедневно търпи брутално поражение от ненадминатите методи на водене на война на руската армия.           _

  Украинската криза е неизбежен продукт на хегемонистичните амбиции на Съединените щати, които, смятайки Русия за основен противник, който трябва да бъде преодолян, системно нарушават стратегическата сигурност и интересите на Русия, разпалват непрекъсната военна заплаха и политика на натиск чрез мобилизиране съюзници от НАТО.

  Съединените щати, вдъхновител на епохалните сътресения на европейския континент, призоваха своите поддръжници, намиращи се на няколко хиляди километра от Киев, които дори не знаят със сигурност същността на ситуацията, да разговарят за някакво взаимодействие с тях – това само по себе си е недопустима подигравка и обида за световния мир и сигурност, с човешкия живот.

  САЩ се опитват да подчинят Япония и Република Корея, които са първите им щитове от куршуми в тяхната прекалено пламенна мечта за световно господство, да ги превърнат в „азиатско НАТО“, за да образуват цял огромен  пръстен на обкръжението за Китай и Русия. Същността на такъв подъл замисъл отново се разкри в цялата си голота в хода на този заговор.

  „Република Корея“ и Япония, които ще трябва да слушат сляпо господаря си, без дори да се замислят дали това ще им донесе спокойствие или ще предизвика непреодолима криза в сигурността, веднага ще приемат изискванията на САЩ, които ги принуждават да се присъединят към военната подкрепа на Украйна като запретнат ръкави. Това не е трудно да се предвиди, като се вземат предвид техните минали действия.

  Сега международната общност шумно осъжда Съединените щати и техните сателити, които чрез фабрикуване на шовинистични групировки и конфронтация между лагерите все още изострят и без това напрегнатата ситуация в Североизточна Азия и прибягват до провокации.

  Използвайки случая, за пореден път заявявам нашата категорична позиция за САЩ, които по повод посещението на министъра на отбраната на Руската федерация у нас отново говорят за „версия за оръжейни сделки между КНДР и Руската Федерация” и говорят глупости, че КНДР нарушава „санкциите” на ООН и подкрепя драконовската агресивна война на Русия.

  Съединените щати, които не се задоволяват с поставянето на прословутите смъртоносни оръжия, включително касетъчни бомби, на бойното поле в Украйна, предават дори изтребители F-16 на марионетното правителство на Зеленски и довеждат украинската криза до ръба на световна ядрена война. Именно  Съединените щати нямат никакво законово и морално право да преценяват нормалното сътрудничество между суверенните държави в областта на отбранителната сигурност за защита на мира и сигурността в региона и на планетата.

  Никога не сме признавали незаконните „резолюции на Съвета за сигурност на ООН относно санкциите“, изфабрикувани от враждебни сили с цел унищожаване на суверенитета и правото ни на съществуване, и в никакъв случай не приемаме определението за нечия „агресия“, дадено от САЩ и Запада по собствената си нагла логика и критерии.

  Враговете се притесняват от създаването на могъща сила за пълното унищожаване на еднополюсния световен ред, в центъра на който стоят Съединените щати, тя ще се роди в резултат на сътрудничеството и обмена между световните военни сили. С тяхното тревожно и нетърпеливо поведение за пореден път потвърдихме точните насоки и пътя за увереното разгромяване на нашите противници.

  Както Съединените щати, така и техните сателити, седнали лице срещу лице,  говорят за „способност за съвместен отговор“ на нечия заплаха. Нашата воля и решителност са непоклатими да не допуснем никакви военни действия срещу нашата държава и трябва да отговорим на тях с огромни, превантивни въоръжени мерки за противодействие.

  Още веднъж изразяваме пълната си подкрепа и солидарност с руския народ в  справедливата му кауза за защита на суверенното право на държавата и международното правосъдие и ще укрепим нашето военно братство и солидарност с Русия в свещена война срещу общия враг .

  Твърдо съм убеден, че със сигурност ще дойде ден, когато с духовната и материална подкрепа на справедливи и прогресивни сили, по-големи от колективния Запад начело със Съединените щати, героичната руска армия ще напише още една славна страница в историята с голямата си победа във войната.

Корейска централна новинарска агенция (KCNA)

Прессъобщение на посолството на КНДР в Руската федерация

От сайта на ВКПБ – превод Милчо Александров