П О З И Ц И Я

На Българската  комунистическа партия за извънредните парламентарни избори и президентските избори на 14 ноември 2021 година

   Свидетели сме в световен мащаб на все повече задълбочаващата се всеобхватна криза на капиталистическия обществен строй. Налице са всички белези, показани още навремето от Ленин, че този строй вече е загнил, изчерпал е своите позитиви за обществото, няма какво повече да даде, с всеки изминат ден наближава до своя край и ще бъде заменен от несравнимо по-прогресивния обществен строй – социализма.

  И у нас капиталистическият модел на „развитие”, наложен ни от предателската върхушка на БСП с подкрепата на всички ретроградни сили в обществото, приел наименованието „План Ран-Ът”, доведе страната до пълна разруха – съсипана икономика, унищожени промишленост, селско стопанство, здравеопазване, образование… Жизненият стандарт на населението се срина и народът бе доведен до просешка тояга. Растежът на цените има само една посока – нагоре и все по-нагоре. Една значителна част от домакинствата вече не могат да си плащат битовите разходи – ток, вода, отопление и пр. Като прибавим към това баснословният скок на цените и на хранителните продукти, на облеклото и на услугите, става напълно ясно, че народът е обречен на глад и мизерия. Хората са доведени до отчаяние и нямат никаква увереност дори за утрешния ден. Не са сигурни нито в домовете си, където могат да станат жертви на нагли обирджии и взломаджии; нито на тротоара  и спирките за градския транспорт,където може да бъдат пометени от мощните коли на новобогаташи и техните синчета; нито в магазина, където им предлагат долнокачествени вносни и наши сурогати, пълни с ГМО-та /Генно модифицирани организми/ и с химическите елементи от цялата Менделеева таблица; нито на работното си място, ако изобщо имат работа, където работодателят /капиталистът, чорбаджията/ може да им посочи вратата или да не им плати за положения труд. Няма сигурност и за децата, които посред бял ден могат да бъдат отвлечени, да попаднат в ръцете на свободно разхождащи се педофили и наркодилъри.

  Болните и възрастните са принудени с часове да чакат „бързата помощ”, да умират по стълбищата на лечебните заведения, голяма част от тях не могат да си платят здравните „услуги” и лекарствата. Високата смъртност, ниската раждаемост и истинският геноцид над българският народ, провеждан от буржоазните правителства след 10 ноември 1989 г. ни доведоха до риска да изчезнем като държава и народ.

  Инфлация, мизерия, корупция, престъпност, болести – ето ги част от „прелестите” на прехваления капитализъм. Остава ни само още една „прелест” – войната, към която ни дърпат нашите западни „партньори” и техните послушници у нас.

  Това са условията, при които  трябва да изразим нашето отношение към случващото се, заставайки пред изборните урни.

  Становището на Българската комунистическа партия по отношение на буржоазните избори е отдавна известно. Никакви избори не могат да променят природата на съществуващия капиталистически обществен строй. Заради някакво си гласуване капиталистите  нито властта си, нито богатствата си ще предадат. Призивите за участие в изборите само отвличат трудещите се от реалната класова борба, внушавайки им илюзията, че е възможно да се постигне победа по нереволюционен път, поставяйки някаква книжка в урната. На буржоазни избори всичко решават парите, машинациите и фалшификациите. Известна е лениновата мисъл, че „Ако буржоазните избори можеха да променят нещо, то буржоазията щеше да ги забрани.” И наистина, от 1989 г. до сега се проведоха поне една дузина избори и какво? Народът все повече затъва в бездната на нищетата, а олигарсите все повече богатеят. През тази година вече имаше два пъти парламентарни избори, но нищо не се промени. Е, подхвърлиха някакви пари на пенсионерите, които инфлацията вече ги погълна, и какво от това? Получиха ли възмездие тези, които ограбиха народа и държавата? Житейските несгоди все повече надвисват над главите на трудовия народ като дамоклев меч. На този фон особено се открояват призивите на „опозиционните” партии, а и не само на тях, към хората масово да гласуват. Ленин нарича вярата в това, че трудещите се може да победят на избори „парламентарен кретенизъм”. Показателно е, че авторитетът на институцията, наречена парламентарни избори продължава да пада. Все повече хора не искат да си губят времето за гласуване и да участват в този маскарад.

  Означава ли, имайки предвид гореказаното, че нашата партия при всички условия ще призовава към неучастие в изборите? Отговорът е не. Нещата са доста по-сложни. Имало е избори, за които сме призовавали да не се гласува, имало е и такива, на които сме призовавали да се гласува против всички или с невалидна бюлетина.

  При всички случаи обаче позицията на партията се определя в зависимост от конкретната политическа ситуация. При сегашните условия, когато става все по-очевидно, че в парламента няма истинска опозиция и така наречените „протестърски партии” са само производни на партиите на „статуквото”, е крайно наложително да се явим като  единствена истинска опозиционна партия, която може да защити интересите на трудещите се. И така, на тези парламентарни избори Българската Комунистическа партия, ако получи подкрепа, ще участва със своето име, като протяга ръка към всички честни хора, които не желаят повече да живеят както до сега. В същото време с готовност ще поемем всяка протегната към нас честна ръка за подкрепа.

  По отношение на президентските избори решението е партията да не издига свой кандидат, а да подкрепим Румен Радев. Макар и буржоазен политик, към когото нашата партия има редица забележки, той е единствен в момента, който може да стопира мераците на Б.Борисов и компания да се върнат във властта. Тук ползваме опита на болшевишката партия на Украйна, която преди години на президентски избори подкрепи кандидатурата на буржоазния политик Янукович срещу тази на също така буржоазния политик Юшченко, зад който стоеше най-фашизираната десница, която по-късно с помощта на САЩ извърши преврат и завзе властта.

  Но главното, което трябва да запомним и да не го забравяме е, че не бива да се разболяваме от парламентарен кретенизъм. Комунистите побеждават не на избори, а в класова революционна борба.

ЦК на БКП