КИТАЙ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ПОЛАГА НЕУМОРНИ УСИЛИЯ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ПАЛЕСТИНСКИЯ ВЪПРОС – МВнР НА КИТАЙ

  ПЕКИН, 31 октомври (Синхуа) – Китай ще продължи да полага непрестанни усилия за постигане на цялостно, справедливо и трайно решение на палестинския въпрос възможно най-скоро. Това заяви във вторник говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.

  Китайският дипломат огласи на брифинг пред репортери,  че Израел „категорично отхвърля“ призива на ООН за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, след като Общото събрание на ООН (ОС на ООН) прие с огромно мнозинство резолюция на извънредна специална сесия на 28 октомври за палестино-израелския конфликт.

   Както обясни Ван Уенбин, горната резолюция призовава за „незабавно, трайно и устойчиво хуманитарно примирие, водещо до прекратяване на военните действия“, спазване на международното право, защита на цивилните и отмяна на заповедта за евакуация на север от Ивицата Газа. Резолюцията също „осъжда всеки опит за насилствено преместване на палестинското цивилно население“, каза говорителят.

  „Това изразява решителния призив на преобладаващата част от страните в света“, отбеляза дипломатът.

  „Твърде дълго палестинските територии бяха под незаконна окупация. Твърде дълго правото на палестинския народ на независима държава беше пренебрегвано. Твърде дълго техните основни права не получиха никакви фундаментални гаранции“, подчерта Ван Уенбин, добавяйки, че това е основната причина за последвалия кръг от палестинско-израелския конфликт и че подобни исторически несправедливости не трябва да продължават.

  „Всички страни по света имат право на самоотбрана. Това право обаче трябва да се упражнява въз основа на спазването на международното право, по-специално на международното хуманитарно право, и гарантиране на безопасността на цивилното население“, каза той.

  „Всеки живот е безценен. Животът на палестинците трябва да бъде защитен точно както живота на хората от всяка друга страна“, каза Ван Уенбин, подчертавайки, че първият приоритет сега е да се осигури пълно прилагане на резолюцията на Общото събрание на ООН и да се спрат бойните действия за предотвратяване на по-нататъшно влошаване на ситуацията и предотвратяване на още по-сериозна хуманитарна катастрофа.

  Историята доказва, че използването на сила никога не носи траен мир, а ограничаването на насилието с насилие води само до порочен кръг на отмъщение, припомни служителят.

  „Само чрез спазване на концепцията за споделена сигурност може да се осигури устойчива сигурност. Само чрез спазване на международното право може да се гарантира международно правосъдие. Само чрез политическо споразумение могат да бъдат напълно решени легитимните опасения за сигурността на всички засегнати страни“, подчерта Ван Уенбин .

  Основният начин за разрешаване на палестинския проблем е прилагането на принципа „две държави за двата народа“ и постигането на мирно съжителство между Палестина и Израел, подчерта дипломатът.

Превод Милчо Александров